Rusia obligată să plătească peste 40 de mii de euro familiei tânărului împușcat de pacificatorul rus

vadim_pisari_foto_promo_lex_12205200
Foto: PC: Promo Lex

Astăzi, 21 aprilie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Pisari împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, în urma căreia tânărul Vadim Pisari, în vârstă de 18 ani, a fost omorât de către un militar rus, la 1 ianuarie 2012.

Incidentul a fost investigat atât de autoritățile din Republica Moldova, ale Federației Ruse, cât și de Comisia Unificată de Control. Autoritățile ruse au încetat urmărirea penală pe motivul lipsei elementelor constitutive ale infracțiunii și au informat autoritățile moldovenești că bănuitul nu putea fi urmărit penal pe teritoriul Republicii Moldova, fiind cetățean rus.

În rezultat, Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost nevoită să suspende urmărirea penală.
Reclamanții au solicitat de două ori o copie a deciziei de încetare a urmării penale de procurorii ruși, dar li s-a refuzat pe motiv că ei nu au fost o parte la procedură.

Bazându-se pe articolul 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamanții Pisari, părinții tânărului, s-au plâns că fiul lor a fost ucis de reprezentanții statului și că autoritățile nu au efectuat o anchetă efectivă a incidentului.

Guvernele au susținut următoarele:

Federația Rusă a susținut că V.K. a acționat în conformitate cu instrucțiunile din 6 octombrie 2003. El a folosit arma de foc pentru că ar fi fost imposibil de oprit victima prin alte mijloace. Astfel, utilizarea forței a fost absolut necesară. Victima a acționat într-un mod vădit ilegal la trecerea prin posturile de control. Faptul că intențiile sale nu prezentau nici un pericol nu a fost cunoscut pentru soldați.

Republica Moldova a susținut că Federația Rusă a avut o influență decisivă asupra forțelor de menținere a păcii, a căror comandă comună a fost localizată pe teritoriul Transnistriei – la care autoritățile moldovenești nu au avut acces.

Totodată, Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat îndoiala cu privire la constatarea autorităților ruse, că Vadim Pisari ar fi reprezentat o amenințare pentru integritatea soldaților din postul de control.

În orice caz, Guvernul Republicii Moldova a susținut că folosirea forței nu a fost justificată în circumstanțele cauzei, deoarece nu a fost absolut necesară. 

Guvernul Republicii Moldova a declarat că autoritățile ruse au refuzat să colaboreze cu autoritățile moldovenești în procesul de investigare a circumstanțelor cauzei.

Curtea Europeană a constatat că a fost încălcat art. 2 din Convenție, dreptul la viață, deoarece recurgerea la forță nu a fost absolut necesară într-o societate democratică.

Curtea constată că autoritățile ruse nu au implicat reclamanții în cadrul investigațiilor circumstanțelor uciderii fiului lor. Reclamanții nu au fost lăsați să-și exercite orice drepturi procedurale și nici nu au fost informați despre încetarea procedurii împotriva V.K.

Prin urmare, a avut loc o încălcare de către Federația Rusă, atât a aspectelor de fond, cât și a celor și de procedură de la articolul 2 al Convenției.

Curtea a decis să acorde reclamanților suma de 35.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 5.580 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Reamintim că, pe 1 ianuarie, militarul rus Veaceslav Cojuhari de la postul mixt de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, care se întorcea atunci de la Vadul lui Vodă împreună cu un prieten.

Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu a oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori și și-a continuat drumul spre sat. În această situație, în loc să-l avertizeze, militarul rus care se afla în serviciu a deschis focul în direcția mașinii. Un glonț l-a rănit mortal pe tânăr în coloana vertebrală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente