Aptitudinile elevilor din Moldova vor fi evaluate la nivel internațional în cadrul testării PISA

elevi-liceu
Foto: PC: transilvania365.ro

Peste 5.400 de elevi din 229 de şcoli vor participa, în perioada 31 martie – 2 aprilie, la testarea principală în cadrul Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor (PISA).

PISA este un studiu comparativ internaţional, lansat în anul 2000, care are scopul de a măsura competenţele de bază ale elevilor de 15 ani, obţinute către sfârşitul ciclului gimnazial, în trei domenii: ştiinţe, matematică, citire /lectură.

„Studiul arată, de asemenea, nivelul de pregătire al elevilor noştri, comparativ cu elevii din alte ţări”, a menţionat Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii,

Ministerul Educaţiei aminteşte că elevii din Republica Moldova au obţinut rezultate slabe la testul internaţional PISA 2009+.

Conform rezultatelor evaluării, în domeniul de bază, lectură/ citire, în PISA 2009, Republica Moldova s-a situat pe poziţia 65 din 74 de ţări participante, anticipată de Kazahstan, Argentina, Indonezia. Elevii din Republica Moldova au atins un scor mediu la lectură de 388 de puncte. Acest nivel este sub media atinsă în toate ţările OECD (493 de puncte).

În domeniul matematică, în PISA 2009, Republica Moldova s-a situat pe poziţia 59 din 74 de ţări participante, anticipată de Kazahstan, Muntenegru, Mexic şi urmată de Argentina, Brazilia, Columbia, Georgia. Elevii din Republica Moldova au atins un scor mediu la matematică de 397 de puncte. Acest nivel este sub media atinsă în toate ţările OECD (496 de puncte).

În domeniul ştiinţe, în PISA 2009, Republica Moldova s-a situat pe poziţia 57 din 74 de ţări participante, anticipată de Malaezia, Mexic şi urmată de Brazilia, Columbia, Muntenegru. Elevii din Republica Moldova au atins un scor mediu la ştiinţe de 413 puncte. Acest nivel este sub media atinsă în toate ţările OECD (501  puncte).

PISA a fost iniţiată de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în program fiind implicate peste 70 de ţări. Republica Moldova a aderat la acest program în 2009, testarea din anul curent fiind a doua la care participă elevii din ţara noastră. La nivel mondial au fost organizate, până în prezent, cinci testări de acest fel, cea din 2015 fiind a şasea. PISA se realizează în ţările participante o dată în 3 ani.

Datele finale ale studiului efectuat în anul curent vor fi prezentate în anul 2016.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente