Mirela Şişcanu: „Nu cred că există naţionalitate mai sinceră decât olandezii”

11089143_1638906486328231_475239517_o
Foto: Mirela Şişcanu, studentă în Olanda PC: arhivă personală

Din Franţa zburăm peste Belgia şi ajungem pe tărâmul lalelelor, unde locuiesc şi studiază mulţi alţi moldoveni. Facem cunoştinţă cu ei şi îi descoasem la capitolul impresii cu privire la ţara gazdă. Prin ce se deosebesc olandezii, aflăm de la următoarea intervievată.

Mirela Şişcanu este în anul întâi de facultate la universitatea „Steden” din Leeuwarden şi în timpul liber lucrează chelneriţă la un restaurant indian.

Cum s-a manifestat, în cazul tău, primul şoc cultural în Olanda?

Prima săptămână petrecută aici, pot afirma, cu siguranţă, m-a flatat. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost oamenii. Când am ieşit prima dată în oraş, toţi în jur îmi zâmbeau şi mă salutau, ceea ce m-a surprins plăcut. În prima zi de universitate am îmbrăcat o ţinută mai solidă şi am mers la careu. Mare mi-a fost mirarea când am văzut că studenţii purtau cele mai comode haine posibile şi, pe lângă asta, se mai şi relaxau pe iarba verde, savurând câte o ţigară.

Cum ai descrie atmosfera cotidiană de acolo?

Despre atmosfera cotidiană pot spune că e foarte pozitivă. Toată lumea în jur zâmbeşte, nimeni nu e în mare grabă, totul are loc într-un ritm lent, dar extrem de plăcut. Pozitivismul şi dorinţa oamenilor de a-i ajuta pe cei din jur crează un mediu liniştit şi agreabil.

A reușit stilul de viaţă olandez să lase anumite amprente asupra felului tău de a fi?

Stilul de viaţă libertin al olandezilor m-a influenţat puţin şi pe mine. Din obişnuinţă, gândeam de zece ori înainte să spun ceva, pe când acum, nu am nevoie de mult timp înainte de a spune ceea ce cred. O altă idee care mi-a fost, practic, implantată de olandezi e aceea că dacă nu te implici, nu-ţi exprimi opinia şi dacă nu înaintezi iniţiative, atunci rişti să fii catalogat drept indiferent faţă de situaţie.

 

PC: Arhiva personală

Cum sunt oamenii şi cultura în Olanda?

Olandezii îşi iubesc, într-adevăr, ţara. Ţin mult la obiceiuri şi tradiţii, la sărbători şi la locurile de interes ale ţării. În atitudinea lor faţă de familie se observă strident latura lor individualistă. Această caracteristică a lor este urmată de indiferenţa faţă de opinia celor din jur. Aş spune că citatul lor preferat este „Gândesc ceea ce vreau şi spun ceea ce gândesc”. Nu ţin cont de diferenţele de statut sau de vârstă când vine vorba de a-ţi exprima opinia. Nu cred că există naţionalitate mai sinceră decât olandezii, care îţi spun verde în faţă ceea ce au de spus şi merg mai departe. Pe lângă aceasta, ei sunt persoane săritoare la nevoie. De câte ori m-am adresat cu diverse întrebări, de fiecare dată am fost ajutată.

 

PC: Arhiva personală

PC: Arhiva personală

Care sunt tabieturile alimentare ale olandezilor?

Un lucru este cert despre nutriţia olandezilor: tot ce le place, savurează din plin. Nu sunt tipul de oameni care îşi calculează cantitatea de proteine sau carbohidraţi pe zi, dar în ciuda acestui fapt, majoritatea practică sportul. Gustul olandezilor e destul de neobişnuit: iubesc foarte mult să combine dulcele cu săratul, picantul cu dulcele etc. Ce trebuie de menţionat e cantitatea de mâncare pe care o consumă, pentru că ea e enormă. Într-adevăr, ei iubesc mâncarea şi îi acordă o mare importanţă, zic eu.

 

PC: Arhiva personală

Au olandezii prejudecăţi faţă de concetăţenii noştri?

Nu au prejudecăţi faţă de nicio naţionalitate. Sunt deschişi şi primitori cu toţii. Cred că prin asta şi se explică faptul că e una dintre ţările cu cel mai mare procentaj de cetăţeni internaţionali. Un lucru care mă bucură e faptul că ei au auzit de Moldova şi ştiu perfect unde se află şi poate chiar şi câte ceva din istorie.

Cum sunt studenţii olandezi versus cei moldoveni?

În linii generale, studenţii olandezi au o atitudine lejeră față de şcoală. Ştiu foarte bine ce au de făcut şi fac necesarul, nici mai mult, nici mai puţin. Nu sunt genul de studenţi care se implică în toate proiectele posibile şi mai tot timpul se află la şcoală. Spre deosebire de unii studenţi din Moldova, aş spune că sunt chiar pasivi.

Studii şi loc de muncă. E vorba de noroc sau ambiţie? Cum a funcţionat în cazul tău?

Când e vorba de un post de muncă, aş spune că dorinţa a funcţionat în cazul meu. Doar atunci când cu adevarat ai nevoie de ceva şi cauţi cu îndărătnicie, doar atunci găseşti. Norocul îşi are şi el rolul lui într-o anumită măsură, dar nu e decisiv.

Weekendul pentru tine ce culoare poartă? E timp de desfătare, distracţii sau studiere şi muncă?

De obicei, în weekend studiez, dar mai sunt şi zile când muncesc. Pentru mine zilele de relaxare sau distracţii sunt lunea şi marţea. În aceasta perioadă am puţine ore la universitate şi nu merg la muncă. Deci, am timp suficient pentru a-l petrece cât mai frumos.

 

PC: Arhiva personală


Trei determinative despre Olanda?

Libertate, cafea, lalele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente