Cum să faci să ai bani de călătorii

călătorie
Foto: PC: news.com.au

Un blogger din România ne sfătuiește cum să ne schimbăm stilul de viață astfel, încât să economisim pentru călătorii. Iată câțiva pași simpli prin care viața ne poate deveni mai aventurieră, fără să ne plângem de cheltuieli în plus.

Blogul de călătorii al Alexandrei ne spune că secretul este doar o schimbare completă de mentalitate. Mulți nu vor să audă de așa ceva, dar asta, în principiu, pentru că nu știu cum să facă și de unde să înceapă. Cu toate astea, este mai ușor decât crezi. Și făcând asta, nu numai că vei putea călători (mai mult), dar, de fapt, vei putea face orice altceva te pasionează, pentru că majoritatea principiilor se pot aplica pentru orice altceva îți dorești. Nu este vorba doar despre călătorit, ci despre orice lucru pentru care consideri că nu ai bani, scrie Alexandra pe blogul său. Iată ce ne recomandă ea:

Cum fac să am bani de călătorii

1. Nu îmi plac unele lucruri pe care mulți oameni dau o căruță de bani

# Nu beau și nu fumez

În plus, sunt foarte norocoasă că nu îmi plac nici băuturile carbogazoase sau cafeaua. Nefiind un consumator al acestor produse (alcool, țigări, cafea, băuturi carbogazoase), nu numai că economisesc o grămadă de bani, dar îmi protejez și sănătatea, ceea ce, de fapt, înseamnă că economisesc bani de două ori sau poate chiar de la zece ori în sus, dat fiind cât de scumpe sunt tratamentele pentru cancer sau diverse operații sau transplanturi.

Acum, dacă ești cumva amator al unora dintre lucrurile de mai sus, nu spun că trebuie să le elimini complet, dar ar trebui să încerci să le reduci cât mai mult posibil din viața ta. Și în cazul fumatului și al băuturilor carbogazoase (gen Cola & restul), îndrăznesc să spun că ar trebui eliminate complet.

# Nu-mi place să merg în cluburi

Dacă, pe de altă parte, ție îți place să mergi în cluburi, dar vrei să ai bani și pentru călătorii sau orice alt hobby pe care-l ai, încearcă să mergi mai rar, dat fiind că nu e tocmai ieftin să mergi în club o dată sau de două ori pe săptămână (ceea ce sunt convinsă că știi și tu foarte bine).

# Nu-mi place să merg la cumpărături

Dacă ție, în schimb, îți place să faci cumpărături, nu e neapărat ceva rău, dar dacă te trezești că de fiecare dată cheltuiești mult prea mult, încearcă să aloci un buget pentru asta și să pleci de acasă fără niciun card la tine, doar cu o sumă de bani cash pe care nu vrei să o depășești.

2. Nu simt nevoia să dau banii pe o grămadă de lucruri

# Nu simt nevoia să iau masa în restaurante (scumpe) în fiecare zi/săptămână/lună
Bineînțeles că îmi place și mie să mă răsfăț (sau să fiu răsfățată) din când în când cu o cină specială la un restaurant special, dar nu simt nevoia să fac un obicei din asta. Dacă aș face asta, atunci, probabil, n-aș mai aprecia experiența la fel de mult.

# Nu simt nevoia să îmi fac părul sau unghiile la salon în fiecare zi/săptămână/lună
Bineînțeles că toată lumea are nevoie de un tuns de calitate din când în când, dar în rest, pot la fel de bine să mă descurc și singură acasă. De exemplu, nu îmi place să am unghii colorate (pur și simplu nu e stilul meu) și pot foarte ușor să îmi fac singură unghiile cu un lac incolor, ceea ce mă costă de zeci de ori mai puțin.

# Nu am nevoie de multă mobilă sau decorațiuni
Sunt adepta stilului minimalist, cu foarte puține decorațiuni și doar mobilierul de care am nevoie, nu obiecte care nu înseamnă decât o suprafață mai mare de pe care trebuie să șterg praful.

# N-am nevoie de lucruri scumpe
N-am simțit niciodată vreo dorință arzătoare să dețin lucruri scumpe. Nu am nevoie de cea mai scumpă mașină cu toate dotările posibile și imposibile, nu am nevoie de cea mai mare plasmă care există pe lumea asta, nu am nevoie de cel mai nou smartphone, nu am nevoie de haine de designer.

3. Încerc să nu cumpăr lucruri de care cred că am nevoie, dar de fapt n-am
Dacă la punctul 1 și 2 de mai sus am vorbit despre lucruri care sunt naturale pentru mine, există însă altele care nu sunt tocmai floare la ureche. Sunt cele de care cu toții ne lovim în fiecare zi și de aceea, de fiecare dată când vreau să cumpăr ceva, mai întâi mă întreb „Chiar am nevoie de chestia asta?”

Dar chiar și dacă fac asta, tot nu e foarte ușor, și uneori ajung să cumpăr lucruri de care nu am neapărată nevoie. De ce e așa greu? Pentru că de-a lungul timpului ni s-au servit pe tavă o mulțime de idei spălătoare pe creier că avem nevoie de aia și de ailaltă, când, de fapt, toate vin din nevoia companiilor de a-și vinde produsele. Produse de care nu avem neapărată nevoie, dar fără de care, prin spălarea generală de creiere, am ajuns să credem că nu putem trăi. Ce putem face pentru a nu ne lăsa influențați?

Trebuie să punem totul sub semnul întrebării

De fiecare dată când vrei să cumperi ceva, fie că ești într-un magazin real sau online, gândește-te bine: Vrei să cumperi acel ceva pentru că într-adevăr crezi că îți va fi util sau îți va îmbunătăți considerabil viața, sau vrei să îl cumperi pentru că toată lumea are unul și ai ajuns să crezi că așa merg lucrurile? De exemplu: chiar ai nevoie de o bibliotecă în sufragerie? (Dacă ești colecționar de cărți, atunci poate răspunsul este da) sau ai putea trăi și fără, iar televizorul l-ai putea pune direct pe perete (dacă ai un televizor. Dacă nu, cu atât mai bine).

Apoi, dacă chiar și după ce te-ai gândit bine ai concluzionat că ai nevoie de el, nu te grăbi să-l cumperi încă. De ce? Pentru că trăim într-o societate de consum. Toată lumea care vinde ceva încearcă să facă un profit, iar în unele cazuri – un profit uriaș. Doar pentru că majoritatea magazinelor au tupeul să ceară prețuri exorbitante pentru produsele pe care le vând, nu înseamnă că trebuie să ne conformăm orbește și să plătim.

În schimb, e momentul să gândim în afara tiparelor, să fim creativi și să ne punem și mai multe întrebări (ușchite):

E ceva ce îmi trebuie neapărat nou?
E ceva ce nu pot face și singur cu mult mai puțini bani?
E ceva ce nu pot găsi în altă parte mai ieftin?
E ceva care nu se găsește într-o altă variantă mai ieftină?
E ceva ce nu pot împrumuta?

Exemple:

Chiar am nevoie să cumpăr un pat nou sau pot economisi o grămadă de bani, făcându-mi singur un pat din paleți, spre exemplu? Chiar am nevoie de o lustră de 500 de lei (Doamne cât de scumpe sunt lustrele!!) sau aș putea merge un pic mai departe (în locuri gen Europa/Dragonul Roșu) unde găsesc fix același lucru, dar de trei ori mai ieftin? Chiar am nevoie de mobilă nouă sau pot găsi lucruri aproape noi (sau chiar noi) la niște prețuri super ok pe site-uri precum Okazii/OLX? Chiar am nevoie să-mi cumpăr haine de la mall sau pot găsi fix aceeași calitate în alte locuri care nu practică prețuri atât de mari? (orice, dar nu mai mergeți la mall! E doar o invenție sugătoare de bani!). Chiar am nevoie, dar chiar am nevoie de o nuntă tradițională într-un loc scump, cu mii de feluri de mâncare care oricum se aruncă pe jumătate la gunoi? Sau pot face o nuntă mai discretă și mai intimă?

4. Călătoresc ieftin

Este, de fapt, destul de simplu, matematică de bază: dacă nu ai un venit care să îți permită să pleci în vacanțe scumpe și să stai în hoteluri de cinci stele, atunci, pentru a călători (mai) mult, trebuie să călătorești (mai) ieftin (cel puțin până când reușești să faci mai mulți bani).

Ieftin nu înseamnă că trebuie să te abții de la tot, ci înseamnă, mai degrabă, că trebuie să găsești alternative pentru lucrurile convenționale.

# Pentru cazare, de exemplu, încearcă să-ți rogi prietenii care locuiesc în afara țării să te găzduiască sau întreabă-ți prietenii dacă prietenii lor care locuiesc în afara țării te pot găzdui. Dacă nu reușești așa, caută o cazare prin couchsurfing. E un mod grozav de a întâlni o grămadă de oameni interesanți și pe deasupra mai este și gratis. Sau poate poți încerca hosteluri în loc de hoteluri sau hoteluri low-cost. Ai prins ideea.

# Pentru transport, caută întotdeauna oferte la biletele de avion. Când călătorești cu mașina, ia niște prieteni cu tine ca mașina să fie plină și să împărțiți costul benzinei/motorinei. Dacă ești doar tu sau călătorești în doi, caută să găsești o mașină pe site-urile de carpooling sau fă autostopul gratis. Ok, poate că nu poți face autostopul dacă călătorești cu copilul tău de doi ani, dar soluții există întotdeauna, trebuie doar să gândești un pic dincolo de tipare. Nimeni nu te forțează să faci ceva ce ți-ar transforma călătoria într-un chin, dar încearcă lucruri noi și vezi ce anume îți place și ce nu.

# Când vine vorba de luat masa, e la mintea cocoșului că trebuie să stai departe de restaurantele scumpe. Încearcă să faci un pic de muncă de detectiv înainte să pleci. Vorbește cu niște localnici și întreabă-i unde mănâncă ei. Pentru că știu cu toții unde poți mânca bine pe bani puțini. Dacă ai găsit cazare prin couchsurfing, gazda va ști cu siguranță să-ți dea câteva ponturi legat de mâncare. Tripadvisor este, de asemenea, un loc foarte bun unde poți începe să cauți idei și să ceri sfatul localnicilor.

# În ceea ce privește transportul local, nu cumpăra un abonament scump. Dacă stai la un couchsurfer, încearcă să găsești unul care locuiește în centru, ca să nu trebuiască să folosești transportul în comun prea mult sau chiar deloc.

# Iar când vine vorba de vizitat, nu intra și tu chiar în fiecare muzeu. Ieși și plimbă-te pe străzi, studiază arhitectura, oamenii, tot ce prinzi, nu pierde timp în interior. Oricum, așa vei învăța mai multe despre un loc, decât dintr-un muzeu. De asemenea, caută un pic pe internet în faza de planificare pentru a afla care sunt locurile cu intrare gratuită din orașul/orașele pe care îți dorești să le vizitezi sau în ce zi a lunii au intrare gratuită diferite obiective (cum ar fi Muzeul Louvre sau Muzeele Vaticanului, multe au intrare gratuită o dată pe lună). De asemenea, nu cumpăra Travel pass-uri decât dacă chiar ai studiat un pic problema dinainte și ai găsit că ieși în câștig (ceea ce rar se întâmplă). Caută informații despre fiecare atracție pe care vrei să o vezi și încearcă să afli dacă într-adevăr merită. Majoritatea sunt capcane pentru turiști, nu trebuie să cazi în plasă.

5. Nu acumulez datorii
Principiul de bază este foarte simplu: nu cumpăra nimic pentru care nu ai deja bani. Este cel mai sănătos mod de a trăi. Câți oameni au mașini scumpe cumpărate pe leasing? Câți și-au cumpărat telefoane plătind rate la ele chiar și după ce li s-a redus valoarea la jumătate? Sau câți oameni plătesc un abonament de telefonie imens doar pentru că au vrut să-și cumpere un telefon scump la un preț mai mic? Astea sunt deciziile proaste care ne ruinează!

6. Nu pierd (mult) timp liber cu activități inutile
Nu e nicio noutate că timpul înseamnă bani. Așadar, pierderea de timp este echivalentă cu pierderea de bani, chiar dacă direct sau indirect.

Este, de fapt, foarte simplu: dacă un lucru nu e util, plăcut sau relaxant/amuzant, nu îl fac. Și dacă mă trezesc că fac ceva de genul ăsta, încerc să elimin respectiva activitate cât mai curând. Cu toate astea, nu este tocmai un lucru ușor de făcut și necesită cantități industriale de determinare, putere de stăpânire și luciditate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente