Premierul Chiril Gaburici: Ar fi picat BAC-ul și ar fi fost exmatriculat de la colegiu

img_0408
Foto: PC: GOV

CV-ul premierului Chiril Gaburici, publicat pe site-ul Guvernului, ridică multe semne de întrebare la capitolul „Educaţie şi formare”. Noul şef al Guvernului nu a indicat anii în care şi-a făcut studiile, ci doar diplomele obținute şi, mai mult, nu indică nimic despre studiile liceale, scrie Realitatea.md.

După învestirea Executivului, Ziarul de Gardă a primit un mesaj anonim în care scria: „Referitor la acest „guvern slavon”, paţan de-al lui Oleg Voronin cu CV fals şi ascuns, atunci când pretinde la o funcţie publică. Întrebaţi-l de ce în CV nu apar anii 1992 – 1995 de la CRMTC, când şi cum a ajuns la Universitatea Slavonă?”.

Astfel, după ce redacţia ziarului a investigat subiectul, aflăm că Chiril Gaburici a învăţat până în 1992 la gimnaziul din Logăneşti. Când avea 16 ani, după absolvirea clasei a 9-a, acesta a plecat la Chişinău, la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul (CRMTC). Pe 27 februarie 2015, la colegiu, reporterii ZdG au discutat cu vicedirectorul instituţiei, Gheorghe Zvezdenco, care era angajat acolo şi când învăţa Chiril Gaburici. El a declarat că actualul premier a învăţat acolo în perioada 1992 – 1995 şi că după examenele de BAC a plecat. La solicitarea de a vedea notele de la BAC, reprezentanţii colegiului, după lungi căutări, nu au găsit registrul cu note.

„Ni s-a solicitat să revenim pe 2 martie. Aşa şi am făcut. Ajunşi în cabinetul lui Gheorghe Zvezdenco, acesta ne-a declarat: Vă spun cu certitudine că d-lui a studiat în perioada 1992 – 1995 şi a fost exmatriculat. A participat la examenele de BAC. Asta e cert. El a participat la susţinere, dar se pare că la ceva a susţinut şi la altceva nu”, scrie ziarul.

Gheorghe Zvezdenco a precizat că, în 1995, lui Chiril Gaburici nu i-a fost eliberată diplomă de BAC.

La rândul său, Ministerul Educaţiei, a refuzat să ofere numele tuturor persoanelor care au obţinut diplome de BAC în 1995, menţionând că acestea sunt date cu caracter personal.

Filmul studiilor premierului se rupe în 1995 şi reapare în anii „1998 – 1999, când Gaburici a ajuns la Universitate”. Este posibil ca în această perioadă, Gaburici să fi obţinut diploma de BAC.

După CRMTC, Chiril Gaburici a ajuns la Universitatea Slavonă, pentru a studia economia. Andrei Babenco, directorul executiv al universităţii, a refuzat să spună în baza căror documente a fost înmatriculat Gaburici şi în ce perioadă: „Nu am dreptul să vă spun mai mult. M-aţi scos din sărite. Ni s-a spus să nu oferim informaţii. El s-a transferat aici de la ASEM. Mai multe informaţii nu pot să vă dau”.

Pe de altă parte, rectorul Universităţii, Tatiana Mlecico, a confirmat că Gaburici a venit la „Slavonă” de la ASEM şi a finalizat studiile în 2004, la 28 de ani. „Din surse neoficiale, am aflat că Chiril Gaburici a absolvit universitatea în 2004, la fără frecvenţă, când era şef al Departamentului Vânzări de la Moldcell”, scrie ziarul.

Totodată, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, confirmă că premierul a învăţat o perioadă scurtă la Academia de Studii Economice: „Documentele trebuie să fie în arhivă, dar sigur a fost înmatriculat, înainte de 2000”. Acesta, invocând faptul că sunt date cu caracter personal, a refuzat să spună în baza cărui document a fost înmatriculat şi de ce a plecat de la ASEM la Universitatea Slavonă.

De precizat că Universitatea Slavonă a fost fondată în 1997, dar a fost acreditată de Ministerul Educaţiei abia în decembrie 2003, când Gaburici studia deja acolo.

În anii 2009 – 2011, la 33 de ani, fiind deja director la Moldcell, Chiril Gaburici face masteratul la ULIM – specializarea Management şi Marketing.

În 2011, este înmatriculat la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru a face studii de doctorat, 2015 fiind ultimul an de „studenţie”.

De asemenea, în CV-ul lui Gaburici este indicat titlul de „Doctor Honoris Causa” – diploma obţinută în cadrul International Informatization Academy UN Associated. „De fapt, această „Academie” este o asociaţie obştească cu sediul în Canada, specializată în promovarea tehnologiilor informaţionale”, mai scrie ZdG.

O ultimă chestiune din CV-ul lui Gaburici la capitolul „Educaţie şi formare” este „Training personalizat în comunicare interpersonală, ISOC, Londra, Marea Britanie”. Pe site-ul acestei instituţii putem vedea că un asemenea training se face în 5 zile, iar taxa de participare este de 5 mii de euro.

Încercările ZgG de a lua o reacţie de la premierul Chiril Gaburici nu s-a soldat cu succes, primind doar o notă de la reprezentanţii Guvernului că „veţi primi răspuns în termeni legali”.

Aşa arată CV-ul lui Gaburici publicat pe site-ul Guvernului:

media_142554879196060500

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente