Iniţierea propriei afaceri a devenit mai simplă datorită surselor ieftine de finanţare

finantari
Foto: Portalul finantare.gov.md oferă informații generale despre toate oportunitățile de finanțare a afacerilor

Demararea unei afaceri pe teritoriul Republicii Moldova ar putea să pară, uneori, un lucru imposibil de realizat. Principalul obstacol pentru unii cetățeni cu venituri mai mici este lipsa de finanțare accesibilă și de lungă durată. În acelaşi timp, creditele comerciale afectează dezvoltarea afacerilor, deoarece au termene scurte de rambursare și dobânzi mari.

Totuși, puțini dintre cetățenii Republicii Moldova știu că și la noi în ţară există surse ieftine de finanțare, care oferă posibilitatea să inițiezi o afacere în condiții preferențiale. În prezent, pentru inițierea unei afaceri există zeci de programe de finanțare destinate moldovenilor, bani oferiţi de Guvern, Uniunea Europeană sau alte instituții financiare.

Portalul finantare.gov.md oferă informații generale despre toate oportunitățile de finanțare a afacerilor. Accesând site-ul, oricine poate afla detalii despre programele disponibile și ratele dobânzii, finanțatorii, băncile sau instituțiile participante, perioada de grație, termenul de scadență, suma totală disponibilă şi altele.

Printre avantajele acestor tipuri de finanțări pot fi menționate:

  • ratele mult mai joase la dobânzi;
  • neachitarea dobânzii în cadrul granturilor şi subvențiilor;
  • perioada de rambursare a împrumuturilor de câteva ori mai mare decât la creditele comerciale.

Câteva programe de finanțare atractive pentru doritorii de a iniția o afacere:

#1. PARE 1+1 Programul de atragere a remitențelor în economie 1+1

Program la care pot aplica cetățeni moldoveni aflați peste hotare sau rudele de gradul I ale acestora. Lucrează pe principiul un leu investit din remitențe se suplinește cu 1 leu din resursele statului. Suma grantului: 50% din totalul investiției, dar nu mai mult de 200.000 de lei.

#2. PNAET Programul național de abilitate economică a tinerilor

Program ce acordă credite preferențiale cu granturi pentru tineri antreprenori (18 – 30 de ani) ce dezvoltă afaceri predominant în sectorul rural (toată țara cu excepție or. Chișinău și Bălți). Suma investiției: De la 30.000 de lei până la 300.000 de lei, din care 60% este credit rambursabil cu rata dobânzii 8%, iar 40% este grant.

#3. Programul HORIZON-2020 al Uniunii Europene

Program ce susține financiar inovațiile tehnologice și cele din domeniul social. Acordă granturi şi subvenții pentru asigurarea legăturii între știință și business, precum şi îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. Suma grantului: până la 100% din suma totală a proiectului, max. orientativ 2,05 milioane de euro.

Doritorii să afle detalii despre fiecare program de finanțare pot accesa site-ul http://finantare.gov.md/. Informaţia este permanent actualizată de către Cancelaria de Stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente