Cazul StarNet: Nu am primit înștiințări oficiale referitor la mersul investigației

StarNet_LOGO_slogan
Foto: PC: Timpul.md

Până în acest moment, StarNet nu a primit înștiințări oficiale referitor la investigația privind atacul cibernetic care a avut loc acum o săptămână asupra companiei.

„StarNet își exprimă regretul că în această perioadă, când este încă în desfășurare ancheta privind atacul informatic asupra sistemelor IT ale companiei, sunt făcute declarații care anticipează rezultatele investigației. După ce la data de 27 februarie compania a făcut declarații oficiale privind atacul ce a dus la sustragerea informațiilor confidențiale ale StarNet și vehicularea lor în Internet și a informat despre inițierea unei anchete operative de către Procuratură, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru găsirea vinovaților de incident, în mass-media și pe rețelele sociale au continuat să fie emise diverse speculații, fiind indusă în eroare opinia publică”, se arată într-un comunicat remis de companie.

Prin speculații providerul subînțelege mesajele de pe rețelele de socializare privind conținutul datelor care au apărut pe internet cât și știrile apărute astăzi pe mai multe site-uri informaționale, potrivit cărora, unul din suspecți ar avea devieri psihice, declarații în acest sens fiind lansate de către directorul adjunct al SIS, Vadim Vrabie, după audierile din cadrul Comisiei de securitate privind cazul StarNet.

„Până în acest moment, StarNet nu a primit înștiințări oficiale referitor la investigația în cauză. Decizii pe marginea dosarului de anchetă nu sunt adoptate, de aceea ne abținem să facem declarații și vom aștepta rezultatele investigației. Persoanele care fac declarații pripite vin să știrbească din imaginea și reputația acesteia. StarNet asigură clienții săi că va continua să ofere servicii diversificate și de calitate și în continuare va investi în proiecte sociale ce au menirea de a oferi noi oportunități tinerei generații în domeniul IT”, mai declară cei din companie.

Reamintim că în seara zilei de 26 februarie a avut loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet a fost plasată baza de date a clienților StarNet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 53.000 clienți, dintre care câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat. Vezi aici mai multe detalii.

Vineri, 27 februarie, Machedon susținea că toți clienții StarNet vor fi fidelizați și vor primi mai multe bonusuri drept despăgubiri pentru cele petrecute. Totodată, pe acest caz au fost reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date.

Potrivit lui Alexandru Machedon, directorul și fondatorul providerului, datele publicate reprezintă doar 3% din baza de date reală a StarNet, care conține circa 500 GB de date.

Astăzi, 4 martie, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a decis că providerul va fi sancționat contravențional cu o amendă de cel mult 10 mii lei, totodată aceasta riscând să-i fie suspendată activitatea pe o perioadă de la trei luni la un an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente