Yurii Kitikari – tânărul școlit în Elveția care a schimbat opinia moldovenilor despre business

DSC_0035
Foto: Arhiva personală

Experiența studiilor în străinătate, fond de burse pentru studenți, workshopuri, seminarii, consiliere educațională gratuită, dar și informații prețioase de la peste 25 de expozanți din Moldova, România și alte 9 țări, acestea sunt elementele cheie de care vor beneficia tinerii la cel mai mare târg educațional din Republica Moldova, MIEF. Evenimentul va avea loc pe 20 și 21 martie la “Casa Sărbătorii”. Intrarea este liberă. Pentru a participa la târg, este necesară înscrierea pe www.mief.md.

Yuriii este absolventul Institutului de Finanțe și Management din Geneva, Elveția. Reîntors în țară, tânărul a lansat o afacere proprie. Yuriii este CEO în cadrul unei companii de top din Moldova, specializată în management și consultanță în afaceri. Studiile făcute în străinătate, orientate spre analiza piețelor financiare, i-au facilitat lui Yuriii crearea unei echipe ambițioase, care are ca țel dezvoltarea business-ului din Moldova. Acesta ne povestește despre experiența sa în Elveția, scopurile și motivația care l-au făcut să opteze pentru studiile în străinătate, dar și despre modul în care și-au lăsat amprenta anii petrecuți peste hotare.

#1. Ce te-a determinat să alegi studiile în străinătate?

Scopul meu era să primesc o educație în domeniul financiar investițional. Cum piețele de capital de la noi nu sunt în cea mai bună formă, am decis să aleg o țară ce este în topul tranzacțiilor și oportunităților în domeniul dat. Am fost determinat să primesc o educație la standarde internaționale și să aplic cunoștințele în domeniu, pentru a crea o companie de investiții și consultanță în Republica Moldova.

DSC_0031

 

#2. De ce ai ales Elveția ca destinație?

Elveția este o țară cu oportunități enorme de lucru în domeniu. Este centrul financiar al tranzacțiilor de tip commodities trading și private banking. Programul pe care l-am urmat are standardizarea Statelor Unite, așa că am ocazia să urmez un master sau MBA într-o universitate din SUA.

#3. Dacă ai descrie experiența ta de student în Elveția prin cinci cele mai reprezentative cuvinte, care ar fi acestea?

# Oportunități
# Cunoștințe
# Experiență
# Networking
# Independență

#4. MIEF propune tinerilor din Moldova experiența de a pleca la studii în străinătate, iar ulterior de a se întoarce și a schimba lucrurile. Tu, odată revenit în țară, ce ai schimbat?

Consider că am schimbat părerea multor colegi și prieteni privind posibilitatea de a se întoarce acasă și a încerca să-și aplice cunoștințele, experiența și abilitățile dezvoltate în străinătate. Câteodată este nevoie să faci un pas înapoi pentru ca, ulterior, să faci un salt în atingerea scopurilor propuse. Am mulți cunoscuți care s-au întors acasă pentru a începe o afacere, însă, din păcate, această masă de oameni încă nu este critică pentru a avea un impact asupra economiei Republicii Moldova.

Cred că în 5 – 10 ani, mulți din cei ce s-au stabilit peste hotare o să se întoarcă și o să investească în economia locală, creând locuri de muncă, deschizând noi oportunități și moduri de a gestiona o afacere. Odată cu acest fapt, sunt sigur că se vor schimba și standardele de lucru, iar inovația și globalizarea vor ajunge neapărat și în Republica Moldova. Suntem o țară mică și dinamică, așa că, sunt optimist în ceea ce privește capacitățile de dezvoltare ale acesteia.

#5. În final, lasă un mesaj tinerilor din Republica Moldova care și-ar dori să beneficieze de experiența studiilor în străinătate.

Urmați-vă visul și lucrați mult asupra studiilor și a experienței voastre, îmbunătățiți-vă abilitățile și deschideți noi orizonturi, folosiți toate cunoștințele pentru a crea ceva pentru țara în care v-ați născut.

Stay hungry, stay foolish!

11006378_788381531255859_8448563762688996358_n

Despre MIEF

MIEF este organizat de către grupul „Educativa” din România. Organizația non-guvernamentală de peste Prut desfășoară anual RIUF (Romanian International University Fair), care are deja o vechime de 10 ani, cu 15 ediții derulate. De-a lungul timpului, târgul a adunat peste 150 de expozanți din 20 de țări, iar anual sunt prezenți peste 15.000 de vizitatori.

În primăvara 2014, MIEF a fost premiera educațională în Moldova. Târgul a adunat laolaltă peste 1.500 de vizitatori (elevi, studenți, părinți și profesori) și peste 30 de expozanți din 13 țări.

Despre Grupul EDUCATIVA

EDUCATIVA este un grup de organizații non-guvernamentale și companii ce dezvoltă produse și servicii educaționale, care ajută tinerii în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală. Printre programele EDUCATIVA se numără serviciile de consiliere educațională EDMUNDO, UNIVERSALIO și EDMERICA, serviciul de recrutare Reviro și platforma centralizată de înscriere la universități din România, AdmitereOnline.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente