Peste 7.000 de cazuri de violență și abuz față de copii semnalate într-un singur semestru

646×4042
Foto: Angajații din sistemul educațional au semnalat 7243 de cazuri de violență și abuz față de copii PC: Adevărul.ro

În primul semestru al anului curent de studii, angajații din domeniul educațional au înregistrat 7.243 de cazuri de abuz și violență față de copii, produse în familie, școală sau comunitate. Numărul cazurilor semnalate a crescut cu 961 față de perioada precedentă de raportare – semestrul al II-lea al anului de studii 2013 – 2014.

Datele se conțin într-un raport elaborat de Ministerul Educației în baza unor statistici oferite de direcţiile raionale/ municipale de învăţământ, tineret şi sport și instituțiile subordonate.

Potrivit datelor din raport, sporirea numărului de cazuri înregistrate denotă o creștere a gradului de conștientizare din partea cadrelor didactice, care înțeleg gravitatea fenomenului și necesitatea de a-l combate, inclusiv prin raportarea situațiilor-problemă.

Cele mai multe dintre cazurile sesizate (3.379) se referă la violența fizică. Alte 1.968 vizează cazuri de violență emoțională, 1.611 – situații de neglijare, iar 258 – cazuri de exploatare prin muncă. De asemenea, în perioada nominalizată au fost raportate 25 de cazuri de abuz sexual și 2 cazuri de trafic de persoane.

Cele mai multe cazuri (3.006) au fost sesizate de către cadrele didactice, alte 844 de cazuri fiind semnalate de alți angajați din sistemul educațional. În același timp, 2.645 de cazuri de violență au fost anunțate de către elevi, iar 748 – de către părinți.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, cadrele didactice care admit episoade de violență față de copii vor fi, în continuare, penalizate. „În ultima perioadă, Ministerul Educației a transmis semnale clare că specialiștii care admit violența în școală nu pot rămâne în sistemul de învățământ. În acest sens, au fost emise ordine de sancționare a unor angajați care se fac responsabili pentru comiterea și neglijarea unor comportamente violente față de elevi”, a menționat ministrul Educației, Maia Sandu.

„Copiii au nevoie de sprijinul și competența cadrelor didactice și a societății, în ansamblu, pentru a depăși situațiile de criză și greutățile cu care se confruntă din cauza lipsei părinților, a situației precare sau a crizei de vârstă”, a precizat ministrul Educației.

Procedura de raportare a cazurilor de violență de către angajații instituțiilor de învățământ face parte dintr-o strategie amplă de prevenire și combatere a violenței, lansată acum doi ani de Ministerul Educației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente