De ce persoanele foarte frumoase au mai puține invitații la întâlnire

pretty_girl_crying
Foto: PC: Shutterstock/Big Think

Site-ul de întâlniri OK Cupid a publicat recent o statistică precum că persoanele care publică pe profilul lor fotografii foarte atrăgătoare și frumoase obțin mai puține întâlniri decât persoanele care publică fotografii simple și obișnuite.

O altă cercetare făcută de către psihologii de la Universitatea din Carolina de Nord a demonstrat că oamenii tind să se dea într-o parte când persoane foarte atrăgătoare le ies în cale, explică Orion Jones pe Big Think.

„A fi atractiv poate avea o putere vizibilă asupra celorlalți oameni, însă în același timp, asta îi face pe cei atractivi să pară inaccesibili”, spune Dr. Tonya Frevert, care studiază cum frumusețea și atractivitatea este percepută în diferite contexte sociale.

Teoreticianul și autorul Dr. Michio Kaku explică precum datele de pe OK Kupid nu sunt foarte consistente cu procesul uman de evoluție:

„Ceea ce ne dorim sunt partenerii sănătoși. Frumusețea, de exemplu, este un mod în care judecăm sănătatea altei persoane. Potrivit psihologiei evoluționiste, indicatorii sunt pentru estrogen și testosteron, arătați în organism prin frumusețe și sănătatea fizică. De exemplu, estrogenul are indicatorii de estrogen: ochi mari, bărbie mică și buze groase. Același lucru cu testosteronul: gât mare, maxilar puternic și o voce mai scăzută. Asta înseamnă că persoana este în formă, deci persoana este sănătoasă. Aceștia sunt indicatorii pe care-i urmărim la parteneri.”

Cum reacționăm la frumusețe este un mix de factori biologici și sociologici. Există un fel de statut social oferit persoanelor frumoase și atrăgătoare, ceea ce îi face pe alții să se simtă foarte incomod când se apropie de aceste persoane frumoase. Se spune că acele persoane nu sunt în liga noastră/nu sunt de nasul nostru, însă aceste limite sunt plasate diferit de fiecare societate în parte.

În cele din urmă, Frevert subliniază că dacă te concentrezi prea mult pe aspectul tău, poate fi dăunător în cazul în care creează stres nejustificat și anxietate, chiar și pentru cei care sunt recunoscuți că arată bine. „Dacă sunteți obsedați de atractivitate, asta poate modifica experiența și interacțiunile dumneavoastră. E un clișeu, dar nici o cantitate de frumusețe nu poate ascunde o personalitate îngrozitoare.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente