Asemănările și diferențele în procesul de vinifcație ecologică

vincollage
Foto: Diferențele în vinificația ecologică

Peste tot în lume oamenii au devenit mai conștienți de importanța alimentelor organice, deci e și logic să crească și interesul către băuturile organice. La fel ca în mișcarea de alimente ecologice, există o varietate de modalități de preparare a unui vin bio.

Sunt trei clasificări mai des întâlnite, care uneori se suprapun între ele:

#1. organic wine (vinuri organice);
#2. biodinamic wine (vinuri biodinamice);
#3. sustainable winegrowing (viticultura sustenabilă „autonomă”).

Toate aceste trei practici implică diferite tehnici și orientări, precum și certificări care pot fi toate un pic confuze.

#1. Vinuri organice

 

Vin organic PC: www.robertsinskey.com
Vin organic PC: www.robertsinskey.com

Viticultorii au încercat să își apere plantația de insecte sau alți paraziți, adăugând multe chimicale pentru îngrășarea solului. Cea mai folosită metodă de a proteja plantele de atacul insectelor este de a pulveriza insecticid chiar pe fruct. Aceste insecticide reprezintă un adevărat pericol. Vinul ecologic este un vin produs din struguri care au fost cultivați ecologic și reprezintă o revoluție în industria tradițională a vinului.

Principalul avantaj al acestui tip de vin este faptul că se face din struguri netratați cu pesticide, erbicide sau insecticide, utilizând tehnologii neconvenționale și nepoluante, dar și utilaje și echipamente adecvate.

Pentru ca un vin să ajungă să se numească organic, plantația trebuie să treacă printr-un proces de aproximativ trei ani, timp în care este interzisă folosirea substanțelor chimice, fiind recomandate îngrășămintele naturale (bălegar, coarne, oase, păr uscat și măcinat, provenit de la animale).

#2. Vinuri biodinamice

 

Vin biodinamic PC: lunalodge.com
Vin biodinamic PC: lunalodge.com

Conceptul biodinamicii constă în faptul că totul în univers este interconectat printr-o „rezonanță”. Interconectarea include totul, corpurile cerești ca Luna, planetele și stelele. Viticultura biodinamică este practica care echilibrează această rezonanță între viță de vie, om, Pământ și stele. În esență, biodinamica este o viziune holistică a agriculturii. Conceptul se bazează pe scrierile unui filozof austriac, Rudolf Steiner, care a crezut că podgoria este un ecosistem și că numai atunci când este în echilibru, poate oferi cea mai bună roadă. Practicile agricole biodinamice sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume, dar nu există nicio certificare oficială pentru ele.

#3. Viticultura sustenabilă „autonomă”

 

PC: www.southbrook.com/
PC: www.southbrook.com/

„Sustenabilitatea” înseamnă să ne satisfacem necesitățile din prezent, fără a pune în pericol același lucru pentru generațiile următoare. Conceptul acestei activități antropice constă în folosirea resurselor disponibile fără a distruge mediul, deci, fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare, care este, în primul rând, bun pentru mediu.

Aceasta înseamnă că un fermier poate utiliza în mare măsură practici ecologice (folosirea animalelor pentru controlul ierburilor din vie, construirea cuiburilor pentru păsări, care ar păzi via de insecte, folosirea irigațiilor autonome și a energiei solare ș.a.), dar dacă unele dintre aceste practici nu au sens economic (de exemplu acestea sunt prea scumpe), fermierul ar putea sări peste unele dintre ele. La fel ca și cu vinul biodinamic, nu există nicio certificare oficială de vin durabilă, dar sunt mai multe asociații de vinificatori la care se poate adera, pentru a se lista oficial ca o vie autonomă.

Un material de la somelierul Rodion Prodan pentru proiectul „Vin la Tine”.

Taguri: #vinlatine
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente