25 de programe de masterat la drept vor fi evaluate internațional

IMG_4480
Foto: PC: #diez/Cember Olesea

Ministerul Educației a demarat procesul de evaluare internațională a calității pentru 25 de programe de masterat, ciclul II, de la 12 universități din Republica Moldova.

Evaluarea va fi efectuată de Agenția Estoniană de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (EKKA), structură care a obținut acest drept în urma unei proceduri de achiziții publice anunțate de Ministerul Educației.

Acțiunea se înscrie în programul de reforme inițiat de minister pentru sporirea calității și relevanței programelor de studii din universități, dar și în planul de acțiuni pentru reforma în justiție, care prevede realizarea evaluărilor externe ale calității învățământului superior juridic în conformitate cu bunele practici europene.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, este necesară o evaluare obiectivă și coerentă a instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și a programelor acestora în contextul unei competiții globale acerbe. „Pentru a putea face față provocărilor majore actuale, trebuie să racordăm învățământul superior la standardele europene de excelență și să creăm propria expertiză locală în domeniul evaluării adecvate și credibile”, a subliniat Maia Sandu în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții EKKA.

La rândul său, Heli Mattisen, directorul EKKA, a menționat că agenția pe care o reprezintă este o structură independentă, care garantează o evaluare corectă prin cooptarea experților internaționali și prin dezvoltarea cooperării între principalii actori implicați: universități, studenți și minister. Directorul agenției a mai spus că în cadrul primului proces de acreditare a instituțiilor de învățământ din Estonia s-a dovedit că există instituții și programe foarte bune, dar și instituții care trebuie închise.

Procesul de evaluare a programelor de drept din țara noastră va dura un an, până în decembrie 2015 și se va finaliza cu acreditarea sau ne acreditarea programelor de master la Drept, precum și cu redactarea unor propuneri de îmbunătățire a celor care vor fi acreditate.

Anterior, începând din iunie 2014, au fost realizate evaluări externe ale programelor de studii de licență, ciclul I, la drept, în 17 universități, de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Rezultatele acestei evaluări se află, în prezent, în proces de finalizare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente