(foto) MoldMart ne invită să cunoaștem principalele tendințe alimentare pentru anul 2015

colaj moldic
Foto: Tendințe alimentare pentru anul 2015

În anul 2015 mâncăm mai sănătos. Suntem mai atenți la etichete și la compoziția alimentelor cumpărate, dar nu ezităm să încercăm gusturi noi, mai puțin tradiționale. Iată care sunt cele mai importante tendințe alimentare pentru anul în care am pășit recent și unde le găsim la prețuri accesibile, în Chișinău.

În anul 2014 am încercat să vă demonstrăm avantajele cumpărării alimentelor de la fermă. Moldova este o țară agricolă, iar fermierii noștri produc aproape tot de ce avem nevoie pentru a ne satisface necesitățile alimentare. Pentru chișinăuieni este mai ușor să facă rost de produsele fermierilor și producătorilor autohtoni, odată cu apariția târgului MoldMart. Analizând tendințele alimentare propuse de nutriționiștii și bucătarii internaționali, le-am adaptat la ceea, ce putem găsi în Chișinău – la târgul care îți dă toate motivele să te tot întorci.

# Alimente cât mai sănătoase

În 2015, cumpărătorii tind să urmărească mai atent compoziția alimentelor atunci, când aleg ce să pună în coșul de cumpărături. Tendința este în a evita cumpărarea alimentelor bogate în aditivi și e-uri alimentare. De asemenea, fiind sustenabili cu mediul înconjurător, cumpărătorii preferă alimentele produse în condiții naturale, de casă, producerea cărora elimină puține deșeuri. Și preferința pentru produsul local se include în această categorie, pentru că tindem să avem mai multă încredere în ceea, ce este produs la noi acasă.

# Să gătim ceva ușor și repede

Trăim în secolul vitezei, suntem ocupați și, de multe ori, nu avem timp să petrecem prea multe ore în bucătărie. În 2015 vom căuta să cumpărăm alimentele care se prepară ușor și în timp record: paste făinoase, aluat congelat, făinuri speciale. Un sortiment bogat de pelmeni și ravioli găsim la MoldMart. Umpluți cu brânză sau carne – aceștia sunt alegerea perfectă pentru oamenii care sunt mereu în grabă, dar care vor să mănânce gustos și consistent.

 

IMG_0057
Ravioli la MoldMart
IMG_0062
Produse care se prepară ușor și rapid

 

# Tentați de noi gusturi

În anul 2015 încercăm gusturi noi. Ieșim din rama standardizată a mâncărurilor obișnuite și încercăm noi combinații de arome, culori și gusturi. Esențele tari se țin în sticluțe mici, lucru valabil și în cazul condimentelor, mirodeniilor, verdețurilor sau plantelor aromatice. Câteva miligrame din acestea sunt suficiente pentru a schimba complet gustul și aroma unui platou, iar pentru acestea, nu trebuie să mergem în India, ci la MoldMart, unde le găsim într-un sortiment bogat.

 

collage mldmart
Condimente la MoldMart

 

# Cât mai multe proteine

Organismul nu stochează proteinele, deci, dacă vom consuma alimente bogate în aceste substanțe, nu ne vom îngrășa. Este cunoscut faptul, că cele mai multe proteine se conțin în carnea roșie, de vită, porc sau miel, însă acestea au, pe lângă aminoacizi esențiali, și foarte multe grăsimi care, consumate în exces, duc la boli grave de inimă. De aceea, optăm pentru calea tradițională și cea mai sigură de a acumula proteine. Este vorba despre alimente cu care ne-am obișnuit.

# Ouă
# Brânză de vaci
# Iaurt
# Carne de pui

Deși le găsim în majoritatea magazinelor, diferența constă în cât de proaspete și naturale sunt acestea. La MoldMart sunt comercializate de către fermieri autohtoni din diverse colțuri ale țării, la prețuri accesibile, dar și în stare naturală.

 

IMG_2584

1457456_260666150751646_2012758794_n

 

# Gusturile anului:

Amar

E timpul să ne reeducăm gusturile și să dăm preferință alimentelor amărui, care pot avea beneficii. Alimentele cu gust amar devin esenţiale în procesul de pierdere în greutate, pentru că taie pofta de mâncare. Toate vegetalele verzi conţin principiile gustului amar şi acesta este un indicator al bogăţiei de aminoacizi şi vitamine. Vinurile, ceaiurile, cafeaua, uleiurile antioxidante şi antiinflamatorii (măsline, in, cânepă) conţin principii ale gustului amar ca indicator al unor nutrienţi cu beneficii pentru sănătate. În realitate, este demonstrat că, tot ceea ce ne vindecă, toate medicamentele, naturale ori industriale, sunt amare. Deci, anul acesta, cafeaua va fi mai neagră, mai tare și mai amară. Mai multe despre beneficiile gustului amar, găsiți aici.

 

IMG_8360

 

Dulce sau Iute? Dulce și Iute

Ieșim din standardele formate demult și încercăm sosuri neobișnuite, dulci cu înclinație spre iute. Gustul dulce cu adaosuri de arome iuți este în vogă. Bucătarii internaționali ne propun combinațiile de miere cu condimente piperate: mierea Habanero, mierea Jalapeño și mierea Ghost Chile. Pe acestea le poți prepara acasă. Ai nevoie doar de miere naturală și de condimente exotice. Toate pot fi găsite la MoldMart.

 

IMG_0102

 

# Pentru tradiționaliști

Dacă vorbim de produse locale și cu specific național, MoldMart este primul loc unde le găsim pe toate. Dacă trecem pe la buticul cu mezeluri de la Brăviceni, este neapărat să trecem și pe la buticul la care se comercializează murături pregătite ca la bunica, dar și hrean ras cu oțet, preparat după rețete locale.

 

IMG_2563

 

IMG_9998

Anul 2015 promite să fie unul condimentat și colorat. Însă, nu uitați, oricare ar fi tendințele alimentare, toate drumurile spre mâncarea sănătoasă, de acasă, duc la MoldMart. Detalii despre prețuri și varietatea de produse, găsiți și pe Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente