(vox) Vârsta la care ar trebui să-ți începi viața sexuală: Ce spun tinerii?

page
Foto: Vârsta potrivită pentru a începe viaţa sexuală

Începerea vieții sexuale diferă de la tânăr la tânăr, în funcție de educație, principii, dorință sau religie. Echipa #diez a reușit să obțină mărturiile acestora în ceea ce privește tema vizată.

Deoarece oamenii sunt diferiți, nu există un etalon care trebuie respectat, în ceea ce privește debutul vieții sexuale. Vârsta potrivită este atunci, când te simți îndeajuns de pregătit/-ă atât psihic, cât și fizic, atunci când poți trata actul sexual cu maturitate. Dar, să aflăm opinia tinerilor privind acest subiect și cât de acord sunt ei cu spusele de mai sus.

 

dedin

Maria, 19 ani

 „Corect ar fi atunci când împlinești majoratul, având dreptul deja de a alege, dar, în general, depinde de momentul când găsești persoana potrivită.”

 

 

cris

Cristina, 19 ani

„Viața sexuală trebuie începută nu la majorat, ci la o maturitate psihologică. Părerea mea este la 17-18 ani, atunci când tânărul merge conștient spre acest pas.”

 

miha

Mihai, 19 ani

„În cazul băieților, la 16 cred că e normal. În cazul fetelor, pentru a nu comite prostii, avorturi, se pot limita la sex oral, cel puțin, până la vârsta de 18 ani.”

 

 

popovici

Dima, 26 de ani

 „Eu cred că băieţii ar trebui să înceapă mai devreme decât fetele. Dacă ele până la căsătorie ar trebui să aibă cât mai puţini parteneri sexuali, atunci pentru băieţi situaţia e diferită. Aceştia îşi pot permite mai multe partenere sexuale, pentru a acumula experienţa necesară.”

 

talmaci

 Victoria Talmaci, 18 ani

 „La majorat e ideal, pentru că doar atunci el sau ea devine conştient/-ă de responsabilitatea actului sexual şi e capabil/-ă să se folosească de anumite ustensile, ce ar evita o sarcină nedorită. Totodată, banuiesc eu, că la această vârstă el sau ea deja cunoaşte toate regulile de igienă.”

 

scripnic

Danu, 22 de ani

 „În opinia mea, fetele trebuie să aibă doar un singur partener sexual şi să debuteze la acest capitol doar după nuntă. Băieţilor li se permite mai multe.”

 

 

IMG_18950698729295

 Doiniţa, 19 ani

 „Fiecare e stăpân pe corpul său şi alege vârsta potrivită pentru acest pas. Timpul pentru acest lucru e perioada dintre 16 și 19 ani.”

 

 

IMG_18978780844475(1)

Cristina, 19 ani

 „Totul depinde de partenerul de viaţă, doar atunci când eşti încrezut în el se poate de acţionat. Nu cred că e normal să faci sex la 15 sau 16 ani. E inadmisibil acest lucru.”

 

 

IMG_18409485927745

 Mirela, 19 ani

„Vârsta potrivită nu ţine de o anumită cifră, ci de momentul când eşti pregătit. Când simţi că e timpul şi că e cu persoana potrivită, şi, mai ales, eşti sigur că nu ai să regreţi, atunci e ok.”

 

 

 

IMG_2720
Nadejda Bordian

Nadejda Bordian, medic ginecolog-obstetrician la CSPT „Neovita”

Rețete concrete nu sunt în privința vârstei la care ar trebui să-și înceapă un tânăr, viața sexuală. Noi însă, încercăm să le explicăm tinerilor că, este importantă legătura dintre primul contact sexual și armonia lor în cuplu, pe viitor. Depinde mult în ce condiții s-a petrecut primul act sexual, cât de pregătiți au fost tinerii. Discutăm mult cu ei și îi convingem să ia decizii bine informate și atunci când o să înțeleagă că sunt pregătiți, să-și asume și urmările. Orice relație trebuie să fie frumoasă, iar decizia de a începe viața sexuală trebuie să fie luată cu responsabilitate față de consecințe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente