(vox) Brad natural sau artificial… asta-i întrebarea

collagekjn
Foto: Câțiva tineri care au răspuns la întrebarea: „Ce fel de brad vor cumpăra de sărbători?”

A sosit cel mai rece sezon al anului și odată cu el se apropie sărbătorile de iarnă. Ne apropiem cu pași grăbiți de Anul Nou și fiecare gospodar caută să-și instaleze bradul pentru a completa peisajul. Cineva alege un pom natural, fiindcă preferă mirosul plăcut al acestuia, altcineva optează pentru unul artificial, fiindcă se gândește la protecția naturii. Totuși, ce variantă alegem și de ce. La întrebarea aceasta ne-au răspuns tinerii.

Butucea Dumitrița
Butucea Dumitrița

„Natural desigur, deoarece ador mirosul lui natural, aspectul pe care îl oferă unei case și, nu în ultimul rând, pentru a susține producătorul autohton și economia țării. Fiindcă persoanele specializate iau în arendă porțiuni de pământ, unde anual sădesc brazi pentru a-i comercializa și a ridica economia, iar brazii artificiali sunt produși în China și consider o prostie că toată lumea contribuie la menținerea economiei unei țări care și așa o duce mai bine”, povestește Butucea Dumitrița.

 

Igor Bogaciov
Igor Bogaciov

„Dacă e pentru împodobirea în casă, atunci cu siguranță natural, pentru că anume acel natural aduce cu adevărat sărbătoarea iernii în casă, cu mirosul plăcut de brad, un miros pe care îl prefer de mic copil. Așa este estetic și natural, indiferent cum ar arăta. Cel artificial nu-mi place din motivul simplu că e din plastic şi nu aduce nici căldură sufletească de sărbătoare, nici admiraţie adevărată, ba din contra. Eu aş proceda altfel, aş cumpăra un pui mic de brad şi l-aș planta în grădina mea, iar apoi, când creşte, îl împodobesc de sărbători, fără că să fie tăiat. Autorităților le-aș sfătui să facă un proiect cu brazi, ca ei să fie plantați cu tot cu rădăcini în ghiveci şi apoi să fie daţi în arendă pentru cei care vor dori de sărbători brazi naturali, iar apoi, respectiv să fie reîntorşi şi plantaţi înapoi la mama natură”, afirmă Igor Bogaciov.

 

Mihaela Popa
Mihaela Popa

„Iubesc mirosul de brad natural, aduce un farmec aparte sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, acasă avem brad artificial, pentru că anual se taie prea mulți brazi care nu se vând și, ulterior, sunt aruncați. Înțeleg că există brazi special crescuți pentru asta, dar vânzătorii nu se limitează doar la aceștia. Așa că, pentru a-mi satisface dorința de a simți miros de brad natural, fac coronițe din crengi. Bine ar fi dacă oamenii ar înțelege că țara noastră nu are atâția brazi, mai ales pentru a fi aruncați sau dați pentru foc”, zice Mihaela Popa.

 

Daniela Bagrinovschi
Daniela Rogovschi

 

„Brad natural, evident. În fiecare an, în casă avem un brăduț frumos şi îmbătător. Şi chiar nu mai contează că îşi lasă acele, atâta timp cât face sărbătorile de iarnă speciale”, a relatat Daniela Rogovschi.

 

 

 

Elena Garea
Elena Garea

 

„Mie foarte mult îmi plac brazii naturali (clar de ce), mai ales dacă sunt cumpărați la ghiveci și apoi replantați. Îmi plac și aceștia artificiali, nu cheltui în fiecare an, e perfect ca formă, foarte practic. Unicul minus la aceștia artificiali e că nu sunt reciclabili”, spune Elena Garea.

 

 

Doina Moraru-Alterno M
Doina Moraru-Alterno M

 

„Artificial, fiindcă e mai mare și îl folosim deja de câțiva ani, plus că arată mai „bogat”, comparativ cu cele naturale”, precizează Doina Moraru-Alterno M.

 

 

 

Bargan Mihai
Bargan Mihai

„Aș cumpăra din plastic, pentru că sunt contra defrișării pădurilor și în general, e mai multă cheltuială pe un brad natural, comparativ cu cel artificial. Cel din plastic îl poți înfrumuseța așa cum dorești (cu miros, străluci, etc). Odată ce ai ales artificial, dispare problema resturilor de crenguțe rupte sau care se scutură după un anumit timp, ca la cel natural. Îl cumperi într-un an și îți ajunge pe mai mulți ani. Spre exemplu, fostul brad din familia noastră a fost cumpărat încă în ’89 și a ținut până anul trecut. Mulți zic că bradul natural aduce atmosfera sărbătorilor de iarnă în casă. Aici nu sunt de acord, deoarece atmosfera se formează între oameni. Bradul, jucăriile de brad și restul sunt ca un impuls de a simți sărbătoarea”, a mai adăugat Bargan Mihai.

 

Gabby Petrov
Gabby Petrov

 

„Eu am brad artificial și cred că bradul din plastic este mai eficient, pentru că poți să îl păstrezi mai mulți ani și nu este afectat mediul înconjurător”, punctează Gabby Petrov.

 

 

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente