(studiu) Un fumător din Moldova fumează în mediu 17,9 țigări pe zi

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN – BUCURESTI
Foto:PC: Gândul.info

Potrivit unui studiu, realizat de compania de consultanță și cercetări în marketing Magenta Consulting, un fumător din Moldova fumează în mediu aproape un pachet de țigări pe zi.

De ce oamenii fumează?

Cercetarea preliminară condusă de consultanții Magenta Consulting, bazată pe numeroasele studii la subiect, constată că cei mai mulți oameni încep să fumeze în adolescență, iar la etapa maturității acesta este deja un obicei. Principalele motive pentru care tinerii fumează sunt spiritul de aventură, dorința de a părea mai maturi sau de a se afirma în fața prietenilor și curiozitatea de a experimenta ceva interzis. Adulții, la rândul lor, fumează fie pentru că la această etapă deja sunt dependenți, fie încep pentru a face față stresului și problemelor economice și personale. Într-un final, există și o categorie de oameni care spun că procesul de a fuma le provoacă plăcere.

Când fumatul devine dependență?

În zilele noastre individul este considerat dependent din moment ce începe să caute compulsiv țigări:
– nu se poate abține să nu fumeze prea mult timp și este gata să încalce orice reguli pentru a fuma, de exemplu, în avion;
– își începe dimineața cu o țigară;
– este gata să iasă noaptea doar pentru a-și cumpăra un pachet de țigări;
– renunță la alte necesități pentru a folosi banii pentru țigări;
– și cel mai important, este conștient de daunele pe care și le cauzează sănătății.

Fumatul în Moldova – obicei sau dependență?

Studiul despre fumat, realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 1.505 respondenți, a scos în evidență faptul că fumătorii de la noi sunt dependenți. Astfel, un fumător din Moldova:
– fumează în mediu 17,9 țigări pe zi (67% cotă în creștere cu 12 p.p. față de anul 2012) — aproape un pachet
– cunoaște despre daunele fumatului, dar nu se îngrijorează că fumatul îi va afecta sănătatea în viitor
– este mai reticent față de interzicerea fumatului în locurile publice (poziția de apărare a viciului)

Fig. 8 (2E): (întrebarea pentru fumători) În mediu, câte țigări fumați pe parcursul unei săptămâni?, N=338, %

21% dintre respondenții sondajului fumează zilnic, iar 1% fumează mai rar decât zilnic.

Analizând profilul socio-demografic al fumătorului cu cel al nefumătorului, cercetătorii companiei Magenta Consulting au descoperit că fumătorii citesc mai rar, locul de lucru este mai des în aer liber, au mai puțini copii și sunt expuși fumului de țigară acasă și la serviciu într-o măsură mai mare. Procentajul celor care nu fumează deloc formează majoritatea — 77%.

Reamintim că, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană. În Republica Moldova din cauza fumatului anual decedează până la 4.000 persoane. Conform rezultatelor Studiului MICS din 2012 în Republica Moldova în prezent fumează 48,5% dintre bărbați și 8,2% dintre femei.

Fumatul unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, scurtează viaţa cu 140 minute/zi, sau 35,5 zile/an.

Cercetare despre obiceiurile de fumat în Republica Moldova a fost realizată de Magenta Consulting, la comanda Organizației Mondiale a Sănătății. Datele cantitative au fost colectate prin intermediul a 1.505 interviuri realizate în rândul populației cu vârsta de 16 – 55 de ani, pe întreg teritoriul republicii, exclusiv Transnistria. Acest număr de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în luna martie a anului curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente