Ion Grosu: De ce Moldova ar avea nevoie de o coaliție largă PLDM-PD-PCRM?

moldvotcollage
Foto: Ion Grosu despre opțiunea unei coaliții largi PLDM-PD-PCRM PC: Ion Grosu

Ion Grosu, expert în comunicare, cunoscut pentru analizele de pe blogul său, a publicat un articol în care explică de ce ar fi necesară Moldovei o coaliție largă formată din PLDM-PD-PCRM.

Iată ce scrie Ion, pe blogul său: Opțiunea unei coaliții largi PLDM-PD-PCRM:

„Cei care se uită în bugetul de stat și văd acolo o treucă, nu vor înțelege niciodată de ce în Germania deja a treia guvernare la rând este susținută de o largă coaliție SPD-CDU. Asta, în pofida faptului că, de fiecare dată, cele două mari partide germane au avut șansa formării unei majorități simple cu partide mai mici.

Germania este un stat stabil, puternic cu cetățeni loiali și o elită politică matură. Există o profundă înțelepciune în împărțirea victoriei electorale cu principalul contracandidat. O să înșir doar câteva:

# nu lași o categorie largă de populație nereprezentată la guvernare;
# nu te expui riscului de a lua în cap toate erorile (inevitabile) și nemulțumirile guvernării;
# slăbești capacitatea opoziției de a te eroda în timpul mandatului;
# utilizezi maximul potențial uman pentru o guvernare mai bună, în special pentru a implementa reformele profunde și dureroase, pentru care e nevoie de suport popular major;
# îți lași oportunitatea ca la viitoarele alegeri pierdute să fii invitat într-o coaliție largă de partenerul actual; dar,
# cel mai important, după mine: creezi posibilitatea ca marile conflicte ale națiunii să fie rezolvate la nivelul elitei politice și nu în stradă (sau pe front).

 

Moldova se află într-o regiune dominată de divizări acute pe falii politice. Și România și Ucraina trăiesc, alegeri după alegeri, conform regulii „câștigătorul ia totul”. Greutatea politică se mută brusc și totalmente dintr-o latură a avionului în zbor, în altă latură, fiecare schimbare bruscă și radicală contribuind la debalansarea țării, până se ajunge la o „soluție ucraineană”.

 

moldvot

 

Liderii partidelor de dreapta, care trăiesc într-o lume paralelă și cred că au obținut o victorie electorală majoră, riscă să primească un șut în fund din partea realității, care este foarte tristă: victoria a fost obținută pur tehnic, prin șmecherii și abuzuri electorale, nimeni în jur nu jubilează. Cei care v-au votat, scrâșnind din dinți, printre sudălmi, privesc fără nicio speranță la negocierile voastre. Absolut nimic din planurile și promisiunile voastre electorale nu oferă soluții la problemele profunde ale societății. Nu vă grăbiți să beți șampanie.

Pentru foarte mulți cetățeni ai acestei țări, o guvernare nouă din extremă, o guvernare de dreapta ar fi una care duce țara într-o direcție greșită, ar fi o guvernare străină. Și eu, ca o majoritate simplă a cetățenilor acestei țări, îmi doresc continuarea integrării europene, dar nu cu orice preț. Și la sigur nu o integrare europeană care înseamnă privatizarea procuraturii sau vânzarea pe sub masă a Aeroportului și Căilor Ferate.
Este timpul ca europenii să se transforme în polițistul rău. Cetățenii care au votat cu PD, PL și PLDM au votat în primul rând Uniunea Europeană și speranța că aceasta va putea opri corupția din Moldova. Este foarte grav dacă Pirkka Tapiola, Dirk Schuebel și colegii lor, care influențează politicile moldovenești ale Uniunii Europene, se vor îmbăta cu apă chioară aidoma liderilor „AIE-3”. Europenii cunosc foarte bine care este potențialul acestor AIE-uri. Noi toți l-am văzut, toți îl cunoaștem, el demult s-a epuizat.
AIE-3 va fi prea firavă pentru a-și asuma marile reforme de care are nevoie Moldova – reformatarea justiției, reforma sistemului de pensionare, reforma administrativă, descentralizarea, politici demografice curajoase. Toate aceste reforme sunt costisitoare, vor fi nepopulare, vor fi eficient sabotate de o opoziție foarte puternică, o opoziție cu suport majoritar popular.
AIE-3 nu va fi în stare să răspundă provocărilor de securitate care stau în fața Republicii Moldova, din cauza slăbirii instituțiilor statului care sunt împărțite între partide. Moldova va fi profund afectată economic de criza care se prefigurează în Rusia și de diminuarea inevitabilă a acelor 1,5 miliarde de dolari anual, remitențe care vin din est. Liderii „AIE-3”, dar și europenii cunosc foarte bine și alte valuri dureroase economice generate de trecutul de succes al istoriei Republicii Moldova.

AIE-3 în 2 – 3 ani va aduce suportul pentru Uniunea Europeană în Moldova mai jos de 30%. AIE-3 va pierde la scor mare alegerile locale de peste un an. AIE-3 va acutiza divizarea societății și creșterea tensiunii sociale.

O alternativă care poate detensiona situația din Moldova, poate împărți responsabilitatea pentru guvernarea extrem de dificilă care vine și care poate oferi șansa găsirii unor soluții benefice pentru întreaga Moldovă și poate oferi suport suficient de larg pentru reforme profunde este o coaliție largă, cu includerea PCRM.

E timpul să ne acceptăm, așa reciproc idioți cum suntem, unii pentru alții, rătăciți și certați, dar încă împreună. Dacă elita politică nu va găsi soluții de împăcare în Parlament, înseamnă că trebuie să uscăm pesmeți, pentru că avionul nostru e pe cale să înceapă a se roti în zbor.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente