Lansarea volumului „2345 – Cinematografiștii” va avea loc la Biblioteca Naţională

1505610_871186242899570_7947338112211962103_n
Foto: Lansarea volumului "2345 - Cinematografistii" de Bujor Rapeanu la Biblioteca Nationala a Republicii Moldova. PC: Facebook/ICR Chișinău

Lansarea volumului „2345 – Cinematografiştii”, scris de Bujor Râpeanu (Editura Meronia, 2013), va avea loc pe data de 25 noiembrie, ora 15:00, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Evenimentul se va desfășura în prezenţa autorului Bujor T. Râpeanu și este organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova.

Bujor T. Râpeanu este un critic şi istoric de film român, arhivist, producător cinema-TV-video. A studiat teatrologie, publicistică (teatru și film), activând la diverse reviste și lucrând la radio. La începutul anilor ’60 a fost regizor în teatrul de păpuşi (Braşov); din 1965 până în 1981 a activat ca documentarist, redactor, cercetător la Arhiva Naţională de filme, iar în perioada 1969-1972 colaborează cu Institutul de Istoria Artei.

Despre volumul „2345 – Cinematografiștii”:

„Impresionantă întreprindere de sistematizare, sinteză și istorie cinematografică, dicţionarul recomandă acribia şi răbdarea benedictină a unui erudit, care s-a documentat decenii pentru o astfel de punere în scenă a unui vast tablou al cinematografiei româneşti”, spune Angelo Mitchievici (România Literară).

„O lucrare de anvergură, o panoramă seducătoare a lumii cinematografiei naţionale”, menționează Titus Vâjeu (Film).

„Cea mai fidelă oglindă a filmului românesc, dincolo de istorii şi efemere producţii jurnalistice, cotidiene, hebdomadare sau lunare”, zice Călin Stănculescu (Luceafărul).

„Un necesar ghid orientativ pentru cinefilii de pretutindeni”, spune Călin Căliman (Contemporanul).

„O operă de restituire istorică, dând naştere unei percepţii tridimensionale, ce adaugă o coordonată etică în planul studiului istoriei cinematografiei româneşti”, menționează Dinu-Ioan Nicula (Cultura).

„Un opulent dicţionar realizat de Bujor T. Râpeanu cu gândul de a inventaria diversitatea profesioniştilor filmului din ţară ori din afara ei”, consideră Geo Şerban (Observator cultural).

„Volumul cuprinde organic structura sugestivă a unei lumi cu toate traseele ei cunoscute, ascunse sau bănuite, marchează cu fineţe şi distincţie întreaga creativitate glăsuită în arta noastră cinematografică”, zice Alexa Visarion (Viaţa Românească).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente