Președinții Poloniei și Ucrainei la Chișinău: Sprijinim viitorul european al Moldovei

img_8574
Foto: PC: GOV.md

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat astăzi cu Preşedinții Ucrainei și Poloniei, Petro Poroşenko și Bronisław Komorowski, despre cooperarea bilaterală, agenda europeană și ultimele evoluții din regiune.

Oficialii au mai vorbit despre amplificarea dialogului politic, aprofundarea cooperării comercial-economice, în special consolidarea securității energetice și modernizarea infrastructurii de frontieră cu sprijinul Uniunii Europene. În cadrul discuțiilor, s-a constatat că, între cele trei state, se consolidează o relație de prietenie pozitivă și dinamică.

Premierul Iurie Leancă a declarat că vizita celor doi șefi de stat este crucială pentru viitorul regiunii. „Apreciez această vizită drept un semn de susținere a eforturilor Republicii Moldova de a construi o țară democratică, o țară europeană, o țară stabilă, contribuind, astfel, la edificarea și în regiune a unei securități pe care ne-o dorim cu toții”, a subliniat șeful Executivului de la Chișinău.

Totodată, Iurie Leancă a salutat efortul Ucrainei de a-și continua cursul european. „Împărtășim aceleași valori europene cu poporul ucrainean și mizăm, în continuare, pe sprijinul Poloniei și al celorlalte țări ale UE pentru realizarea reformelor de modernizare, astfel încât, să ne atingem scopul nostru comun – aderarea la UE”, a menționat Premierul moldovean.

La rândul său, Președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a declarat că vizita sa la Chișinău este un semnal de solidaritate cu Moldova și cu politica acesteia de a-și găsi o cale proprie spre Vest. „Polonia este de zece ani membră a UE și, datorită acestui fapt, țara noastră, dar și fiecare cetățean, este mai liber, mai bogat și este conștient că se află în siguranță într-o lume mai bună. Dorim acest lucru și Moldovei și vom oferi sprijin total în acest sens”, a precizat Bronisław Komorowski.

În context, șeful statului ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că vizita arată cât de importantă este pentru Ucraina situația din Moldova. „Am venit să arătăm sprijinul nostru pentru viitorul Republicii Moldova. Guvernul condus de dumneavoastră a făcut foarte multe lucruri concrete. Am văzut aici drumuri, școli și spitale mai bune și sper că locuitorii apreciază asta”, a afirmat șeful instituției prezidențiale de la Kiev.

Oficialul a mai declarat că ucrainenii au înțeles că, pentru o viață mai bună, nu există alternativă Uniunii Europeane. „ Avem de făcut multe lucruri împreună – colaborarea în domeniul securității, reglementării problemei transnistrene sau îmbunatățirii situației economice”, a spus în concluzie Petro Poroşenko.

Preşedinții Ucrainei și Poloniei, Petro Poroşenko și Bronisław Komorowski, se află astăzi, 20 noiembrie, într-o vizită oficială în Republica Moldova.

În după-amiaza zilei, Iurie Leancă și Petro Poroşenko vor merge la Bălţi, unde vor depune flori la monumentul lui Taras Şevcenko, vor vizita Casa comunității ucrainene şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Aici, cei doi oficiali vor discuta cu reprezentanți ai diasporei ucrainene şi cu studenți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente