(foto) Lucruri interesante și frumoase din Varșovia – Capitala Poloniei

polandcollage
Foto: Incursiuni în Varșovia

Duminică, 26 octombrie, se lansează cursa directă a Eurolot Chișinău – Varșovia, cu această ocazie vrem să vă povestim experiența noastră cu capitala Poloniei – Varșovia.

Varșovia, capitala Poloniei, e un oraș care puțin timp doarme, e curat și eu m-am simțit în siguranță chiar dacă veneam la 3 dimineața acasă, singur-singurel. Poate că timpul era mai frumos, dar mi-a plăcut mai mult ca Oslo. Mi-o părut mai plin de viață și de viteză, un loc unde mereu se întâmplă ceva și ai ce vedea.

 

Varșovia, Polonia
Varșovia, Polonia

În general Polonia mi-a plăcut pentru mai multe motive, pentru că:

#1. Au metrou – și poți să ajungi foarte repede dintr-un capăt în altul
#2. Au tramvai – te ajută să nu stai aiurea în ambuteiaje
#3. Au abonament flexibil – poți să-ți cumperi pentru o zi, 3 zile, 7 zile, cum îți este mai comod
#4. Au autobuze de noapte – chiar dacă ai stat undeva până mai târziu mereu ești sigur că vei ajunge acasă, și asta îmi place
#5. Au bibliotecă mare – dacă aș comparao cu biblioteca noastră națională, aici e de o dragoste să te duci, e colorat, există loc unde să mănânci și chiar expoziție de afișe sau artă.
#6. Este mai verde ca Chișinăul – și în parcuri e foarte curat
#7. Studenții au peste tot priorități
#8. Știu să valorifice clădirile vechi și fac puncte frumoase turistice din ele
#9. Nu au câini vagabonzi
#10. Au bănci ce cântă muzica lui Chopin

 

Centru vechi
Centru vechi

Despre Varșovia 

Varșovia e un oraș foarte frumos, dar e un oraș divizat în două de parcă ar fi două lumi total diferite care îs legate doar de un pod și despărțite de un râu. Și lucrul acesta este foarte sesizabil, când mergi cu barca pe Vistula, vezi într-o parte lumini și case înalte și frumoase, și când te uiți în cealaltă parte vezi întuneric.

 

Vedere de sus
Vedere de sus

Partea săracă – Praga – e o parte unde au locuit cândva evrei și după deportarea acestora aceasta a rămas practic inactivă și s-a dezvoltat foarte încet, acum pentru polonezii din cealaltă parte este considerată o parte underground și periculoasă, unde sunt mulți boschetari și persoane de origine rromă, ceea ce nu sunt în cealaltă parte.

 

Panouri solare
Panouri solare

De asemenea prețurile sunt mai mici în Praga pentru că se plătesc impozite mai mici. La fel Praga e locul unde se dezvoltă arta în Varșovia, deoarece prețurile sunt accesibile aici și-au găsit locul mulți artiști, care își creează galerii, iau locurile părăsite și le schimbă în ceva frumos.

Partea cealaltă – care se mai numește și Novâi Gorod – e partea oficială a orașului, aici se fac afaceri, aici vin turiștii și aici se implementează orice nouă idee la nivel societal.

 

Tablouri
Tablouri

Mi-a plăcut și Praga dar mi-a plăcut și partea bogată, totuși pentru mine rămân două orașe diferite.

Viața de noapte a Varșoviei este la fel de diversă ca și în Cracovia, și iar vreau să remarc cluburile care au diferite camere cu diferită muzică și unde te simți mai în apele tale acolo și dansezi, iar de obicei Polonezii se distrează până foarte și foarte dimineața, și au anumite locuri, unde se duc pentru o gustare de dimineață de după petrecere, și acolo este un nene care este o legendă pentru studenții din Varșovia, și fiecare îi poartă un respect foarte mare.

Apropo iar câteva chestii legale, este ilegal să bei în public în Polonia, de asemenea și să faci petreceri foarte zgomotoase, așa că dacă vecinii se plâng, poliția vine o dată și doar te roagă să te mai potolești, dacă vecinii se plâng iar, polițiștii vin și te amendează cu 500 zloți (500 * 4 lei), iar dacă vin și a treia oară ți se înaintează dosar penal.

Biblioteca din Varșovia

 

Biblioteca din Varșovia
Biblioteca din Varșovia

Pur și simplu m-am îndrăgostit de acest loc atât din înăuntru cât și din afară cât și de pe acoperiș unde se ascunde o panoramă formidabilă. Afară are un design foarte interesant, un fel de modert art și se creează senzația că mersul la bibliotecă e doar pentru cei aleși și cool. Înăuntru vezi expoziții de afișe și desene, iar biblioteca e foarte organizată și poți găsi orice aici. De asemenea ca să intri trebuie doar să ai card de student (noi și aici cu carnetele de student suntem foarte preistorici și primitivi).

 

Deasupra bibliotecii
Deasupra bibliotecii

Afară acoperișul e perfect pentru picnicuri cu priveliște foarte frumoasă, unde poți vedea ce se face în bibliotecă prin acoperișul de sticlă de asemenea vezi mai întreaga Varșovie.

Copernicus Science Center

 

Centrul Copernicus
Centrul Copernicus

Locul acesta e fabulos și extrem, extrem de educativ și distractiv. Copii dacă ar fi duși aici de mici, ar învăța la școală mai ușor și chiar le-ar plăcea biologia, botanica, mecanica, fizica sau chimia. Apoi gândiți-vă aproape la orice experiment ce l-am făcut în școală, și credeți-mă că le găsiți aici și în același timp tu ești liber să faci și să experimentezi orice aici.

De la Pendulul lui Foucault, la iluzii optice și să-ți testezi vederea sau pulsul. Mie mi-a plăcut simfonia lui Beethoven, acolo erau câte un instrument și un scaun alături, iar când te așezai pe scaun începea a cânta instrumentul și dacă toți se așezau pe scaune cânta întreaga simfonie, apoi mi-a plăcut să aleg ca veverița sau să fiu în interiorul unui balon de săpun și să simt pe pielea mea cum te-ar strânge o anaconda. Dacă veniți prin Varșovia, acest centru e un lucru care la sigur trebuie să mergeți.

Etajul 30 al Palatului de Cultură și Știință

 

Varșovia văzută de sus
Varșovia văzută de sus

Acesta se socoate cel mai înalt loc din Varșovia, e destul de ok, totuși după ce am fost la Hancock sau Sears Towers în Chicago, turnul nu parte foarte înalt, totuși e interesant să vezi Varșovia de deasupra.

Old Town

 

Stare Miasto
Stare Miasto

Dacă cum ajungi în Varșovia vii aici, atunci îți va plăcea foarte mult, iar dacă mai faci și o vânătoare de comori atunci chiar e foarte interesant. Am văzut băncile Chopin, iar când te așezi pe ele – cântă. Vezi și cel mai vechi escalator și realizezi că polițiștii polonezi vorbesc engleza.

 

Centrul vechi
Centrul vechi
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente