Concurs: Se caută locul unde va fi amplasat bustul lui Dumitru Matcovschi

poet
Foto: Dumitru Matcovschi. PC: #diez

Primăria municipiului Chişinău alege un loc potrivit unde să amplazeze bustul regretatului poet Dumitru Matcovschi. Municipalitatea anunţă despre organizarea repetată a Concursului deschis pentru elaborarea concepţiei privind amplasarea bustului poetului. Cea mai bună lucrare va fi premiată cu 35 mii de lei.

Participanţii nu sunt limitaţi în alegerea locaţiei monumentului sau în alegerea soluţiei arhitectural-artistice a compoziţiei sculpturale. Termenul limită de prezentare a lucrărilor este 25 noiembrie. În această zi, lucrările urmează a fi prezentate în sala rotundă a Primăriei, anunță Chișinău.md. Pentru plata onorariilor pentru laureaţii concursului, din bugetul municipal au fost alocate 88,6 mii lei.

Dumitru Matcovschi a fost poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. S-a stins din viață la 26 iunie 2013, după ce a suferit o operație la creier.

Recent, pe data de 20 octombrie, s-ar fi împlinit 75 de ani de la nașterea personalității. Anul 2014 a fost declarat Anul Dumitru Matcovschi, regretatul poet fiind comemorat și în cadrul Simpozionului Internațional de Carte.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a propus anterior redenumirea unei străzi din capitală în memoria scriitorului. La un an de la moartea poetului, a fost anunțat că în Vadul Rașcov, locul unde s-a născut poetul, va fi instalat un monument în memoria acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente