Când trecem la ora de iarnă și cum aceasta afectează organismul uman?

tumblr_ndlx8tQAjx1t6bh5fo1_500
Foto:Trecem la ora de iarnă. PC: tumblr.com

Republica Moldova, alături de alte țări, modifică ora de două ori pe an. Iată că în acest weekend, în noaptea dinspre sâmbătă, 25 octombrie, spre duminică, 26 octombrie, trecem la ora de iarnă.

Potrivit astronomilor, ora oficială de vară este aplicată în intervalul cuprins între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie. Întrucât ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ziua de 26 octombrie 2014 va deveni cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Cu toate acestea, ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob. În acest fel, ora de vară este cea vinovată pentru „dereglarea” ceasurilor. Spre sfârșit de octombrie, totuși, schimbăm ora, pentru a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public și privat, prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activitățile curente.

Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă. Diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Însă numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către Est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. Moldova se încadrează în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie este denumită „timpul legal român”.

În plus, trebuie să mai știi că, în vreme ce în emisfera nordică, în care este situată și țara noastră, se va trece la ora de iarnă, în emisfera sudică, se va trece la ora de vară. Motivul îl reprezintă faptul că anotimpurile sunt inversate, datorită înclinării axei planetei și a unghiului sub care razele soarelui pică pe scoarța terestră. Astfel, în Australia, de exemplu, trecerea la ora de vară a fost deja făcută în prima duminică a lui octombrie, iar trecerea la ora de iarnă se va face în prima duminică a lui aprilie.

Un alt lucru interesant de menționat este faptul că, în unele state din nordul Africii, cum ar fi Egiptul și Tunisia, trecerea la ora de vară și revenirea la ora obișnuită se face încă în lunile aprilie, respectiv septembrie.

În pofida faptului că schimbarea orei contribuie la economisirea energiei electrice, aceasta dereglează bioritmul uman. Este posibil ca organismul tău să resimtă când se schimbă ora prin instalarea unei stări de oboseală cauzate de tulburările de somn.

Alături de oboseală, poate apărea și o ușoară depresie, dar și o lipsă a poftei de mâncare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamnă sau de primăvară, în funcție de momentul din an despre care vorbim.

Nu va fi foarte ușor să te obișnuiești cu schimbarea, specialiștii susținând că poate dura până la o lună să iți revii. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie:

#. Să ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos,
#. Să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie,
#. Să ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele de toamnă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente