10 măsuri propuse de PD pentru creșterea investițiilor în agricultură

mereedinet
Foto: Mere din Edineț PC: PDM/Facebook

Partidul Democrat din Moldova a prezentat un set special de măsuri, orientat în beneficiul agricultorilor din Moldova.

#1. Taxe mici în agricultură. Se propune TVA redus, de 8%, în agricultură. Taxele mici încurajează investiţiile şi ajută produsele moldoveneşti să fie competitive pe piaţă.

#2. Scoatem birocraţia din agricultură. Se susține introducerea impozitului unic în agricultură. Toţi agricultorii vor beneficia de pe urma acestei măsuri, care elimină birocraţia. Se va începe prin a evalua, timp de un an de zile, gradul de bonitate, calitatea terenurilor agricole deținute de proprietari, iar imediat după aceea va fi introdus impozitul unic în agricultură. Fiecare agricultor va plăti astfel în mod corect taxele la stat.

#3. Se încurajează ca tinerii să muncească şi să investească în agricultură. Se va lansa Programul Tânărul Fermier, prin care se va oferi tinerilor sub 35 ani care vor să facă afaceri în agricultură fonduri nerambursabile de până la 10.000 euro de persoană. Tineri de la țară, tineri de la oraș chiar, precum și tineri care acum muncesc în străinătate vor primi astfel o șansă în plus pentru a face agricultură în Moldova.

#4. Să se introducă renta agricolă: a doua pensie pentru vârstnici. Se va introduce Programul Renta Agricolă minimă garantată de stat, care va asigura un plus de venituri persoanelor în etate. Cei care au peste 65 de ani și nu-și mai pot lucra pământurile, le pot arenda unui tânăr antreprenor. În plus faţă de arendă, vor primi de la stat 1000 de lei pentru fiecare hectar.

#5. Subvenţii reale pentru agricultori.

#6. 100 de noi ferme zootehnice. Din fondurile de subvenționare a zootehniei vor fi acordați bani pentru înființarea a cel puțin 100 de ferme zootehnice de vaci, oi, porci și capre.

#7. Credite garantate și dobânzi subvenționate. Se propune ca toate creditele bancare luate de gospodăriile țărănești mai mici de 10 hectare să fie garantate de către stat. În același timp, se propune ca dobânzile pe timp de 1 an de zile ale tuturor creditelor agricole de până la 1 milion de lei să fie achitate tot de stat.

#8. Protecție în faţa riscurilor. Se susține acordarea de compensaţii juste agricultorilor pentru pierderile suferite – fie că sunt cauzate de secetă, inundaţii, blocaje la export sau căderea bruscă a preţurilor.

#9. Se susține organizarea fermierilor în grupuri de producători. E nevoie ca agricultorii să se asocieze în grupuri de producători pentru a face concurenței. Pentru acest lucru vor primi informații și sprijin financiar de la stat.

#10. Şansa de a exporta pe toate pieţele lumii. Se propune un program de sprijin guvernamental masiv pentru promovarea produselor în Uniunea Europeană, dar și în Est. Consumatorii din străinătate trebuie să afle de produsele din Moldova, pentru ca producătorii noștri să poată vinde mai mult la export.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente