Astăzi se împlinesc 75 de ani de la nașterea poetului Dumitru Matcovschi

Dumitru-Matcovschi
Foto: Dumitru Matcovschi PC: infoprut.ro

Marele poet al neamului nostru, Dumitru Matcovschi, ar fi împlinit astăzi, 20 octombrie curent, 75 de ani. Cu această ocazie, la teatrul „Ginta Latină” va avea loc premiera spectacolului „Poet ca toţi poeţii sau poate mai Poet”, dedicat „Anului Dumitru Matcovschi”. Regia este semnată de actorul şi regizorul Nicu Ţărnă, iar muzica la acest spectacol, în exclusivitate, este creată de vestitul compozitor Liviu Ştirbu.

Scriitorul, poetul și dramaturgul Dumitru Matcovschi, care a trecut în nefiinţă în anul 2013, a fost o personalitate notorie a vieţii cultural-artistice şi sociale din Republica Moldova. De numele lui se leagă numeroase pagini de o valoare inestimabilă din literatura naţională. Dumitru Matcovschi s-a remarcat drept unul dintre cei mai prolifici şi profunzi scriitori din Republica Moldova, moștenirea sa literară urmînd să fie încă valorificată. Pentru meritele sale deosebite, Dumitru Matcovschi a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe, decorat cu distincţia supremă „Ordinul Republicii”. Poetului i s-a acordat titlul „Scriitor al Poporului” și Premiul de Stat al Republicii Moldova.

Având în vedere importanţa operei literare a scriitorului Dumitru Matcovschi, contribuţia sa la educaţia tinerei generaţii, aportul considerabil la dezvoltarea literaturii naţionale, precum şi în legătură cu comemorarea trecerii în nefiinţă a scriitorului, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 7 noiembrie 2013 hotărârea nr. 272 „Cu privire la declararea anului 2014 Anul Dumitru Matcovschi”. În temeiul acestei hotărâri Guvernul Republicii Moldova a aprobat la 29 ianuarie curent Programul Național de manifestări cultural-artistice consacrate Anului Dumitru Matcovschi.

Programul Național de manifestări cultural-artistice consacrate Anului Dumitru Matcovschi prevede desfășurarea pe parcursul întregului an a diverselor evenimente cu impact social, printre care: festivalul-concurs de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi”, spectacolul muzical-literar omagial „Cu numele tău”, colocviul internațional „Filologia modernă. Realizări și perspective în context european”, serata literar-muzicală „In memoriam Dumitru Matcovschi”, olimpiada republicană ediția Dumitru Matcovschi. În Program, de asemenea, include organizarea diferitor concursuri, montarea spectacolelor în baza dramaturgiei scriitorului, editarea operei scriitorului, vernisarea diferitor expoziții. Totodată, autoritățile publice locale vor organiza evenimente culturale destinate comemorării scriitorului și valorificării operei acestuia.

Recent, la 16 octombrie current, a avut loc o seară comemorativă „Dumitru Matcovschi – 75” cu lansarea volumelor „Bucurați-vă” (Antologie de versuri), ediție îngrijită de Andrei Țurcanu și Emilian Galaicu-Păun și „Toamna porumbeilor albi; Piesă pentru un teatru provincial” (Romane), apărute pentru prima dată în grafie latină de la primele lor ediții din anii 1979 și 1988. Iar la 18-19 octombrie în satul de baștină al poetului, Vadul-Rașcov, a avut loc Festivalul Internațional de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi”, ediția a IV-a.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente