(foto) Tânăra din Moldova, iZZY iZVNE, a apărut în cartea „100 European Graffiti Artists”, ediția 2014

_MG_9742
Foto:Tânăra artistă de graffiti IZZy iZVNE PC: arhivă personală

iZZy IZVNE este o tânără artistă de graffiti, cântă rap și e activă în mediul din Chișinău. Desenele ei pot fi văzute în mai multe locuri din capitală, însă cel mai popular este Ramura de sakura de pe Bulevardul Grigore Vieru.

iZZy iZVNE este pseudonimul unei tinere artiste, care pe deplin corespunde stilului ei de viață. „iZZy” vine dintr-un desen animat, iar „iZVNE” a fost propus de către prietenul acesteia.

IZZy a început a desena graffiti încă în 2007, iar acum, la 7 ani distanță, ea este unica persoană din Moldova inclusă în cartea celor mai buni artiști de graffiti din Europa. Cu toate acestea, iZZy spune că mai este loc de creștere, iar acesta e doar începutul.

 

Cartea 100 European Graffiti Artists și cele 2 pagini în care apare iZZy iZVNE PC: arhivă personală
Cartea 100 European Graffiti Artists și cele 2 pagini în care apare iZZy iZVNE PC: arhivă personală

Echipa #diez a decis să o felicite și să o întrebe mai multe despre cultura graffiti din Moldova.

#1. De ce îți place să faci graffiti?

Pentru mine graffiti-ul este un mod de a mă deconecta de la lumea exterioară. Nu contează ce se întâmplă cu mine în acea perioadă a timpului, eu când desenez, sunt o persoană absolut fericită. Fiecare trebuie să aibă o ocupație care să-l deconecteze de la probleme și griji, eu am găsit-o pe a mea: Graffiti-ul.

În graffiti mie îmi place însuși procesul. Primesc plăcere de la vopseaua ce se așterne pe un perete, cum se așterne, ador faptul că în acel moment am o mie și una de idei, iar desenul final se deosebește foarte mult de ideea pe care o aveam inițial. În aceste momente eu simt că trăiesc, iar dacă în căști îmi sună și muzica care îmi place, atunci acestea devin de neprețuit.

 

iZZy in timp ce desenează PC: arhivă personală
iZZy in timp ce desenează PC: arhivă personală

#2. Din toate desenele pe care le-ai făcut, care îți place cel mai mult?

Probabil lucrarea mea de pe bulevardul Grigore Vieru, cu ramura de sakura. Nu pot spune că e cel mai bun desen al meu, însă datorită lui, a început totul. Atunci mi-a venit apetitul să desenez.

 

Ramura de sakura de pe Bulevardul Grigore Vieru PC: arhivă personală
Ramura de sakura de pe Bulevardul Grigore Vieru PC: arhivă personală

#3. Cum e să faci Graffiti în Moldova?

Se pare, ca și toate celelalte lucruri din țara noastră. În multe privințe, Moldova încă nu e destul de dezvoltată, iar graffiti-ul nu este o excepție. La noi sunt puține persoane care se ocupă serios de această îndeletnicire. Atunci când am început a desena, nu puteam găsi nici vopsea bună pentru desenat, trebuia să desenăm cu ceea ce găseam. Nu erau mulți cei care știau ce înseamnă Graffiti și cu atât mai greu era să obții permisiunea de a desena legal pe un perete. Anume în aceste momente găsesc romantismul ocupației mele. Sunt o norocoasă că nu am început în „confort” și mai norocoasă sunt că au fost persoane care m-au învățat cum să mă descurc în aceste situații dificile.

#4. Ai lucrări de ale tale și în afara Moldovei?

Pentru prima dată, în afara Moldovei, am fost să desenez în Odessa. Acest lucru a fost încă la început, nu pot spune că atunci puteam într-adevăr să desenez. M-am dus, deoarece aveam nevoie să cumpăr vopsea bună, iar acolo m-am întâlnit cu artiști graffiti foarte faini. Peste ceva timp am fost în Sankt-Petersburg să desenez și acolo povestea s-a repetat, și iar am întâlnit artiști foarte buni. Mie de foarte multe ori îmi zâmbește norocul.

 

Mai multe lucrări ale lui iZZy PC: arhivă personală
Mai multe lucrări ale lui iZZy PC: arhivă personală

#5. Cum ai ajuns în cartea 100 European Graffiti Artists?

Cu doi ani în urmă, am avut ocazia să fac cunoștință cu un Graffiti Artist din Anglia. Am desenat împreună, și de atunci totul s-a întâmplat așa cum trebuia să se întâmple. Un prieten de-al lui colecta informații pentru cartea sa și lui i-au fost propuse lucrările mele. I-au plăcut, și așa am ajuns și eu în lista celor 100 de artiști graffiti din Europa.

De curând am primit cartea și nici până acum nu îmi vine să cred că am două pagini doar despre mine. Desigur că înțeleg că trebuie să cresc și să cresc, limite nu văd în acestă privință.

 

iZZy iZVNE PC: arhivă personală
iZZy iZVNE PC: arhivă personală

#6. Cât costă să faci Graffiti?

Este o întrebare destul de dificilă. Au fost timpuri când deloc nu aveam bani și desenam cu vopsea simplă, pentru a fi mai ieftin. Ne descurcam cum puteam. Să faci un graffiti costă de la 100 lei în sus, iar 100 lei e un buget foarte și foarte mic.

#7. Cum crezi, cât de importantă e cultura graffiti pentru un oraș, în special pentru Chișinău?

Graffiti-ul în sine nu poartă un sens foarte adânc, de multe ori acesta este confundat cu street art-ul. Graffiti-ul clasic înseamnă să-ți scrii numele (nu contează unde, pe un perete, vagon sau acoperiș) și foarte puțini folosesc graffiti-ul pentru a face un oraș mai frumos sau pentru a transmite o idee. Artiștii graffiti se ocupă cu asta pentru a se exprima și a se face remarcați, simțind pentru asta o plăcere deosebită, chiar dacă a doua zi, desenul lor poate fi acoperit sau șters. Pentru mine personal, graffiti-ul arată un nivel anume al țării pentru cei care vin să ne viziteze.

 

iZZy iZVNE PC: arhivă personală
iZZy iZVNE PC: arhivă personală

#8. Ce le-ai recomanda tinerilor care vor să se ocupe cu graffiti?

Le-aș recomanda să nu atragă atenția dacă nu au suficient timp sau suficienți bani. Eu personal mult timp m-am gândit până să mă decid să mă apuc să desenez. Pofta vine în timp ce desenezi, iar cu ea și banii, și timpul, și ideile, și desigur îndemânarea. Totul vine odată cu experiența.

#9. Unde putem vedea lucrările tale?

Peste tot și într-un mod neașteptat.

 

135
Lucrări a lui iZZy iZVNE PC: arhivă personală
134
Lucrări a lui iZZy iZVNE PC: arhivă personală
129
Lucrări a lui iZZy iZVNE PC: arhivă personală
100
Lucrări a lui iZZy iZVNE PC: arhivă personală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente