12 studenţi de la Facultatea de Jurnalism a USM vor participa la un curs moldo-german

IMG_1408
Foto: PC: #diez

Doisprezece studenţi din anul 3 de la Facultatea de Jurnalism a USM participă la un curs de instruire în video-jurnalism, realizat în cadrul unui proiect moldo-german.

Studenţii învăţă cum să filmeze şi să prelucreze materialul video de la profesori germani, iar apoi vor călători în Germania pentru un schimb de experienţă. Anunţul a fost făcut astăzi, 17 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

„Desigur, nu va fi vorba doar despre aspectele tehnice ale video-jurnalismului, vor fi şi aspectele etice: să înveţi să fii un jurnalist independent, să ai propria opinie, să poţi să diferenţiezi opinia de fapte, să rămâi neutru, iar dacă ai o opinie să arăţi clar că e opinia ta personală”, a subliniat Christoph Sodemann, director al Agenţiei Media Germană de Sud-Est. „La fel de important este să vorbim despre respectarea drepturilor personale în jurnalism. Nu poţi filma pe oricine şi posta clipul în internet fără a întreba persoana în cauză, fără a-i cere permisiunea”, a mai spus Christoph Sodemann.

Cursurile sunt ţinute de un fotograf şi un cameraman experimentat din Germania, care va aborda partea tehnică, iar partea de jurnalism va fi responsabilitatea lui Jens Meyer, fost redactor-şef la televiziunea publică din Germania, şi a lui Christoph Sodemann, care a fost el redactor-şef la un post de televiziune privat.

Programul de instruire a început la mijlocul lunii septembrie şi va dura trei luni. Pe lângă cursul propriu-zis, studenţii vor coopera şi cu jurnaliştii de la Universitatea din Bremen. Tinerii vor afla unii de la alţii despre ţările din care vin, despre viaţa de student şi cea de jurnalist, comunicând prin video-conferinţe şi postări pe bloguri. La finalul proiectului, vor realiza în comun filmuleţe inspirate de această cooperare, care vor fi postate pe o platformă online. În 2015, proiectul va continua printr-un schimb de experienţă în cadrul căruia studenţii din Moldova vor călători pentru două săptămâni la Universitatea din Bremen, iar cei germani vor veni la Chişinău.

Christoph Sodemann a spus că acest proiect poate fi considerat o continuare a cooperării moldo-germane începute în 2008, când timp de doi ani au fost organizate traininguri în video-jurnalism pentru studenţii de la Facultatea de Jurnalism, iar în 2010 au fost realizate patru filme în domeniul drepturilor omului, difuzate mai apoi la televiziunea naţională.

„Aceste traininguri sunt o oportunitate de a asigura formarea continuă şi de calitate a tinerilor specialişti. De ce anume video-jurnalismul? Întâi de toate pentru că facultatea a acumulat deja o anumită experienţă, de care a vorbit Christoph Sodemann. Acele filmuleţe au fost mai mult timp o cărticică de vizită a facultăţii noastre”, a declarat Georgeta Stepanov, decan.

Proiectul este implementat de Agenţia Media Germană de Sud-Est, în cooperare cu Facultatea de Jurnalism, fiind finanţat de către Oficiul Extern al Republicii Federale Germane, din fondurile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente