(foto) Aventurile echipei #diez la cel mai mare festival al berii – Oktoberfest 2014

okto1collage
Foto: Bun venit la Oktoberfest 2014

În această duminică ia sfârșit cel mai mare festival al berii din lume, Oktoberfest 2014. Echipa #diez în acest an a fost în Munchen să vadă atmosfera de sărbătoare, să vedem dacă ceea ce se spune despre Oktoberfest e adevărat, și de ce nu, să comparăm festivalul cu Ziua Națională a Vinului.

Oktoberfest este una din cele mai mari serbări din lume, având rădăcini din anul 1810, de la nunta lui Ludovic I al Bavariei și a prințesei de Austria, Therese von Hildburghausen. Iar de atunci Oktoberfest se sărbătorește în fiece an, timp de 16 zile, de la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.

Cum să ajungi la Oktoberfest?

 

Lângă avionul Wizz Air
Lângă avionul Wizz Air

Atunci când vă planificați să mergeți la Oktoberfest, uitați-vă pe site-ul oficial, pe ce dată va avea loc serbarea. E de ajuns să fiți acolo un singur week-end, pentru a vedea cum e serbarea.

Noi am zburat prin Târgu-Mureș, Wizz Air are o cursă directă spre Memmingen, care e aproape de Munchen. Dacă cumpărați bilete din timp, acestea costă în jurul la 70 euro dus-întors.

 

Street art în Munchen
Street art în Munchen

Partea cu cazarea e cea mai dificilă. Dacă nu aveți prieteni în Munchen, Couchsurfing tot nu prea e de ajutor, deoarece puțini vor să cazeze turiști în perioada Oktoberfestului, iar dacă le scrieți din timp, nici atât. Vă putem recomanda să folosiți hostelworld.com, airbnb.com și checkin-muenchen.com pentru a vă găsi cazare. Sfatul cheie e totuși să începeți din timp dacă nu vreți să cheltuiți prea mulți bani.

 

Prima fotografie din Munchen făcută de echipa #diez
Prima fotografie din Munchen făcută de echipa #diez

Rezervări la corturi nu trebuiesc din timp, dar trebuie să fiți pregătiți să stați în rând.

Despre Munchen și Oktoberfest

 

Steagul Munchenului, Germaniei și a Bavariei
Steagul Munchenului, Germaniei și a Bavariei

Oktoberfest este o sărbătoare tipic bavareză, iar bierăriile care au voie să fie prezente la Oktoberfest trebuie să fie în Munchen, de aceea sunt doar 6 berării prezente la sărbătoare: Augustiner, Paulaner, Hofbrau, Hacker-Pschorr, Lowenbrau și Spaten. Acestea se socot cele mai bune 6, dintre care Spaten este bierăria cea mai puțin populară. Deci pentru prima dată va fi mai ușor să intrați în cortul celor de la Spaten, chiar și în week-end.

Pe lângă locația Oktoberfestului principală la Theresienweisse, întreg orașul Munchen e plin cu grădini de bere. Partea bună acestor grădini că aici asortimentul e mai mare și poți mânca mai bine, comparativ cu corturile de la Oktoberfest, unde poți gusta doar berea făcută special pentru Oktoberfest și mâncare nu prea că sunt prea mulți oameni. O bere de un litru costă în jurul la 10 euro, în grădinile de bere găsiți la 7-8 euro.

 

Plimbări în Munchen
Plimbări în Munchen

Munchen-ul e foarte frumos pentru plimbări. Noi recomandăm Parcul Olimpic, unde puteți găsi și amprentele a mai multor vedete în ciment, iar alături este muzeul BMW. Recomandăm Grădina Engleză, care dacă este soare, e foarte frumoasă, și desigur palatul Nymphenburg.

 

Mâinile lui James Blunt în Munchen
Mâinile lui James Blunt în Munchen

 

Allianz Arena
Allianz Arena

Pentru cultura generală puteți merge și la muzee, duminică intrarea e la preț special de 1-3 euro. Recomandăm muzeele Pinakotech, în special Muzeul de Artă Modernă.

 

Harta U-Bahn-ului (metroului)
Harta U-Bahn-ului (metroului)

Transportul public în Munchen e cam scump, într-o direcție costă cam 5 euro. De oktoberfest, se puteau lua bilete special e grupuri pentru 2-5 persoane care costa 11 euro pentru o zi, sau 25 pentru 3. Amenda dacă mergeți fără bilet e de 40 euro.

Despre atmosferă și lucruri curioase

 

Fete din Munchen
Fete din Munchen

În perioada Oktoberfestului vezi peste tot femei și bărbați, fetițe și băieței îmbrăcați în haine tradiționale bavareze. Aceștia spun că le îmbracă doar pe perioada sărbătorii, și chiar toți le poartă nu contează dacă sunt turiști din afara Germaniei, din Germania sau locuitorii orașului Munchen.

Tradiția spune că ziua trebuie începută cu o halbă de bere de grâu și cremvurști tradiționali bavarezi. Multe localuri au meniuri speciale de genul acesta pentru micul dejun.

Oriunde în Munchen în această perioadă puteți vedea persoane amețite, care dorm unde apucă, care merg cu halba de bere în mână și cântă. În jur e multă poliție, însă în perioada cât noi am stat acolo, nu am văzut niciun caz de dezordine publică. Printre locuitorii Munchenului circulă zvonul că cei mai nedisciplinați sunt italienii și australienii care vin la sărbătoare, iar o glumă spune că Munchen e cel mai nordic oraș al Italiei. Al doilea week-end de la Oktoberfest se socoate a fi week-end-ul italian, deoarece un număr record de oameni vin la sărbătoare.

În Germania este legal să consumi bere de la 16 ani, este legal să o consumi în public oriunde, cu excepția trenurilor și transportului public.

Ca în majoritatea orașelor europene, în centru puteți găsi tururi gratis al orașului. Pentru Munchen trebuie să fiți la 10.45 în Marien Platz și veți găsi. Noi am merg cu britanicul Jon, care ne-a povestit destul de multe lucruri interesante despre Munchen, inclusiv și locul unde a încercat Hitler să preia puterea în 1933.

Jon ne povestește despre Munchen
Jon ne povestește despre Munchen

Un lucru care nu-l recomandăm, deși pare interesant, e să mergeți la un tur al berii, care colac peste pupăză e cu plată. Nimic informativ, și doar mers pe jos.

Ghidul Jon ne-a spus că Top 3 locuri unde se poate de încercat mâncare tradițională bavareză, nu foarte scumpă dar gustoasă și cu bere bună sunt: Scheneider-Weisse Haus, Augustiner Am Platz Haus și Tergensee Brauhaus.

 

Schneider-Weisse Haus + Hofbrauhaus
Schneider-Weisse Haus + Hofbrauhaus

Cum e în corturile de la Oktoberfest?

 

Cortul Hofbrau
Cortul Hofbrau

Noi am fost doar în 3 corturi: Spaten, Hofbrau și Hacker-Pschorr. Atmosfera e similară, deoarece contează persoanele care sunt în jur. În corturi sunt mese lungi, astfel te așezi mereu lângă persoane care nu le cunoști și începi a vorbi cu ele. Noi am dat și peste persoane din afara Germaniei cât și persoane venite din alte orașe din Germania, și pentru ei, era la fel primul Oktoberfest.

 

Cortul Paulaner
Cortul Paulaner

În cortul Spaten se spune că începe să se închidă când auzi cântecul lui Robbie Williams – Angels. Corturile e deschid de dimineață și se închid la 23:00.

 

Oktoberfest 2014
Oktoberfest 2014 – Augustiner Brau

În corturi la un moment dat toți se ridică pe scaune, dansează pe mese și cântă în cor cântecele orchestrei.

 

Oamenii dansează
Oamenii dansează

Dacă nu ai venit din timp în corturi, uneori va trebui să stai în rând, la Hofbrau, Augustiner și Paulaner se socot a fi cel mai greu de intrat. În corturi se recomandă să veniți fără genți, deoarece s-ar putea să nu vă lase să intrați. Intrarea în corturi este gratis.

 

Oamenii stau în rând
Oamenii stau în rând

În jurul corturilor sunt tot felul de activități și carusele, care costă între 5-10 euro.

Deobicei sunt două feluri de persoane, care vin dimineața în corturi și pleacă deja foarte amețite pe la ora 13-14, și cei care vin după 17:00, și pleacă la 23:00.

 

Orchestra din corturi
Orchestra din corturi

În corturi se merită de dus pentru atmosferă, însă dacă veniți seara fără a fi consumat nimic, corturile ar putea să vă pară dezgustătoare cu mirosuri nu din cele mai plăcute și să vă simțiți înconjurați de persoane care au băut prea mult.

În corturi nu se merită de dus pentru a gusta bere. O bere în cort e 10 euro pentru un litru, în magazin, cu asortiment foarte bogat e între 60 cenți până la 1 euro, o bere de 0,5 l. Astfel noi vă recomandăm să petreceți cât mai mult timp în diferite locații: parcuri, grădini de bere, bierării, localuri și desigur corturile de la Oktoberfest.

 

Tot ce vă trebuie la Oktoberfest
Tot ce vă trebuie la Oktoberfest

Oktoberfest vs Ziua Vinului

La ambele sărbători sunt persoane care consumă foarte mult alcool. La ambele sărbători e foarte murdar pe jos seara. La ambele sărbători trebuie să fie suficient de multă poliție, ambulanțe și persoane care să coordoneze activitatea.

Faptul că în Moldova vin din ce în ce mai mulți turiști e îmbucurător, și așteptăm ca sărbătoarea vinului să se transforme într-un festival cu lungi tradiții.

La sărbătoarea vinului considerăm că ar trebuie să fie posibil să interacționezi cu persoane care nu le cunoști, și să fie o zonă exclusiv cu terase și cu mese, acest lucru creează ulterior o atmosferă și amintiri plăcute.

 

Veniți la Oktoberfest
Veniți la Oktoberfest

Verdict: Se merită de dus la Oktoberfest, dar aveți grijă să nu uitați de buget, există mereu tendința de a cheltui prea mult.

Nouă ne-a plăcut la Oktoberfest 2014 și acum suntem în căutarea unei noi sărbători despre care vă putem povesti. Dacă mai aveți întrebări legate de sărbătoarea din Munchen, puteți să le lăsați în comentarii, vom încerca să răspundem așa cum știm la ele.

 

50 shades of Munchen
50 shades of Munchen
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente