Au fost prezentate rezultatele finale ale examenelor şi evaluărilor naționale din anul 2014

60513519
Foto: PC: Realitatea.net

Ministerul Educaţiei a făcut public raportul privind examenele şi evaluările naţionale în anul 2014. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Agenţiei de Asigurare a Calității, aplicarea sistemului de monitorizare video a redus considerabil şi a descurajat practicile de fraudare a examenului de bacalaureat.

Raportul privind examenele şi evaluările naţionale pentru 2014 prezintă date detaliate pe diferite criterii de la examenul de bacalaureat, examenele de absolvire a gimnaziului şi evaluarea finală din învăţămîntul primar.

Analiza datelor a conturat următoarele constatări și concluzii principale:

• Au scăzut semnificativ încercările de fraudare a examenului de bacalaureat. La examenul de bacalaureat au fost admişi 27.604 candidaţi. Dintre aceștia, au fost eliminați pentru fraudă 240 de candidaţi sau 0,87% din numărul total de candidaţi, numărul lor fiind de circa 5 ori mai mic decît anul trecut.

• Rata de promovare a examenului de bacalaureat în sesiunea 2014 este mai mică decît în sesiunea 2013. În sesiunea de bacalaureat 2014 a fost atestată o rată de promovare a examenului de bacalaureat cu circa 12 puncte procentuale mai mică decît anul trecut – 56,07%. Aceasta, în parte, se datorează numărului mare de restanţieri din anii precedenţi, circa 23%, care au participat la această sesiune. Dacă analizăm rata de promovare numai pentru candidaţii care au finalizat cursul liceal în acest an (excluzînd candidaţii restanţieri din anii precedenţi), atunci această rată constituie 65,31%, cu circa 5 puncte procentuale mai mică decît rata respectivă din anul 2013.

• Performanța absolvenților a fost destul de redusă. A fost atestat un număr mic de elevi cu medii mari la examenul de bacalaureat: doi elevi (0,01%) cu media 10, 181 de elevi (0,66%) cu media între 9 şi 9,99 şi 1136 de elevi (4,12%) cu media între 8 şi 8,99. Dacă unele licee (Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”, Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – toate din municipiul Chişinău), au înregistrat rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat (rată de promovare 100% şi media la examen mai mare decît 8), atunci altele au înregistrat rezultate foarte modeste (Instituţia Publică Liceul Teoretic „Sergiu Coipan”, satul Selemet, raionul Cimişlia cu o rată de promovare de 0%).

• Discrepanţa între mediile pe anii de studii şi mediile de la examenul de bacalaureat indică asupra evaluării incorecte în timpul anilor de studiu și ”inflația” de note. Se constată o discrepanţă între mediile elevilor pe anii de studii şi mediile de la examenul de bacalaureat. Dacă o medie de 8 şi mai mare pentru anii de studii au avut-o 40,2% dintre candidaţi, atunci o astfel de medie la examenul de bacalaureat au avut-o doar 4,8% dintre candidați.

• Reușita absolvenților de la profilul real este mai redusă decît a celor de la profilul uman, deși absolvenții de la real care au promovat examenul de bacalaureat au obținut medii generale mai mari decît colegii lor de la profil uman. Se constată o diferență semnificativă între ratele de promovare în funcţie de profilul studiat: la profilul umanist această rată este 69,69%, iar la profilul real 44,22%. În același timp, media aritmetică a mediilor obținute la examenul de bacalaureat de către absolvenții de la profilul real este 6,7, mai mare decît media aritmetică a mediilor obținute de către absolvenții de la profilul umanist de 6,3. Cea mai mică medie a notelor la disciplinele de examen a fost atestată la matematică (profil real) – 4,18. La această disciplină rata de promovare a fost de 50,74%.

• Mai mult de 40% din licee au mai puţin de 25 de absolvenți, iar performanța la bacalaureat a absolvenților din liceele mari este considerabil mai bună decît a celor din liceele mici. Se constată că în multe licee numărul elevilor care au finalizat treapta liceală în 2014 este redus: din cele 454 de licee teoretice 83 au avut între 6 şi 15 elevi, 101 au avut între 16 şi 25 de elevi, 166 au avut între 26 şi 50 de elevi şi doar 17 au avut peste 90 de elevi. Dacă divizăm liceele teoretice care au avut în acest an elevi absolvenţi, în două categorii, cele cu pînă la 50 de elevi şi cele cu peste 50 de elevi, atunci rata de promovare a examenului de bacalaureat pentru prima categorie este cu 8 puncte procentuale mai mică decît pentru a doua categorie.

• Nivelul de pregătire al candidaţilor din licee este semnificativ mai înalt decît al celor din colegii și universități. Se constată diferențieri semnificative între ratele de promovare ale candidaților care au finalizat treapta liceală în 2014 în funcţie de tipul instituţiei în care au studiat: cea mai mare rată de promovare se atestă pentru absolvenții din licee – 71,4%, iar cea mai mică pentru cei din universități – 43%. Pentru absolvenții din colegii această rată este de 43,34%.

 Performanţa elevilor din mediul urban este mai bună decît a celor din mediul rural, cu diferenţe semnificative între raioane/municipii. Notele medii la majoritatea disciplinelor de examen pentru candidații din licee din mediul rural au fost mai mici în acest an decît cele ale candidaților din mediul urban. De asemenea, au fost atestate raioane cu o reuşită foarte bună la examenele de absolvire a gimnaziului, dar cu o rată redusă de promovare a examenului de bacalaureat (Briceni, Donduşeni, Cimişlia, Floreşti).

Ministerul Educaţiei este hotărât să asigure corectitudinea examenului şi va menţine şi în sesiunea de examene 2015 elementele de metodologie care și-au demonstrat eficacitatea în combaterea fraudei. Elevii şi cadrele didactice au dovedit că susţin reformele iniţiate anul trecut, prin care își propune să asigurecorectitudine şi să încurajeze excelenţa. Ministerul este convins că această schimbare de atitudine va genera, pe termen mediu şi lung, schimbări în întregul proces educaţional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente