Cele mai importante succese TIC din Moldova în viziunea ministrului Pavel Filip

pavel
Foto: Candidatul desemnat la funcția de premier, Pavel Filip

Ministerul Tehnologiei Informaței și Comunicațiilor, Pavel Filip consideră că Ministerul a obținut succese notabile în toate domeniile de competență: comunicații electronice și poștale, societate informațională și registre.

Cu ocazia prezentării bilanțului activității sale la minister, Pavel Filip a precizat că cea mai importantă realizare a mandatului său este asigurarea din punct de vedere tehnic a libertății de mișcare a cetățenilor Moldovei în Europa. “Pașaportul biometric, un document de călătorie modern și sigur, a devenit cartea de vizită a cetățenilor noștri în plecările lor peste hotarele Moldovei. Toți cetățenii țării noastre care călătoresc cu pașaportul biometric sunt beneficiarii direcți ai eforturilor ministerului. Acest lucru înseamnă familii reunite, înseamnă acces neîngrădit în cele mai dezvoltate țări din lume, înseamnă vacanțe în Europa pentru cetățenii Moldovei” , a spus ministrul.

S-au exclus procedurile birocratice la perfectarea actelor de identitate. În premieră, cetățenii Moldovei pot solicita și Buletinul de Identitate electronic, ce deschide accesul direct la servicii publice electronice.

Ministrul consideră că și în domeniul telefoniei sunt realizări pe care oamenii le resimt și aici a menționat introducerea portabilității numerelor de telefon în iulie 2013,  care  a determinat  reducerea cu circa 30% a tarifelor, oferindu-le cetățenilor libertatea de a-și schimba operatorul cu păstrarea numărului de telefon. De această facilitate au profitat în primul an de zile circa 45.000 de deținători de numere.

În plus, potrivit ministrului, “de 3 ani, ne menținem în topurile internaționale la internet de mare viteză, iar peste  90 la sută  din localități au internet mobil. Alte  60 de procente dispun de  internet prin fibră optică.  Dacă menținem ritmul, în 3 ani, fiecare sat din Moldova va avea acces la internet de mare viteză”, spune ministrul democrat.

Pavel Filip a vorbit și despre modernizarea serviciilor poștale și integrarea lor cu servicii financiare sigure și ieftine. „De săptămîna viitoare, transferul de bani din Italia, e taxat printr-un comision unic de 5 euro pentru orice sumă de maxim 1.000 euro. Același comision va fi aplicat, în scurt timp și pentru transferurile din Spania și Portugalia. Sunt 1.148 de oficii ale Poștei Moldovei prin care cetățenii noștri pot primi bani de la rudele lor din Europa”, a menționat ministrul.

Recent, s-au pus bazele deschiderii parcurilor IT în Moldova, în care rezidenții vor avea un regim fiscal avantajos, transparent, simplu de administrat. Astfel, spune ministrul Pavel Filip, “creăm mai multe locuri de muncă într-unul dintre cele mai dinamice și mai bine plătite domenii de activitate”.

Miniștrii democrați își prezintă azi rapoartele de activitate, care pot fi urmărite online, pe site-ul www.privesc.eu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente