Ce trebuie să faci pentru a obține o bursă de studiu în Germania

studenti-basarabeni-680×365
Foto: PC: voceatransilvaniei.ro

Studenții, cadrele didactice sau colaboratorii institutelor de cercetare pot aplica pentru burse de studii sau stagii de practică în Germania.

Bursele DAAD (Serviciul German de Schimb Academic) oferă posibilitatea de a urma cursuri de Masterat sau Doctorat în una din universitățile germane.

Selectarea candidaților

DAAD nu impune o limită de vârstă în vederea depunerii candidaturii pentru o bursă. Persoanele interesate sunt însă rugate să aibă în vedere eventualele restricţii în acest sens, care se regăsesc în descrierile fiecărui program de burse în parte.

Selectarea candidaţilor este efectuată de către comisii independente şi exclusiv în baza calificării candidatului, precum şi după argumentarea ştiinţifică a studiilor preconizate sau a proiectului de cercetare. Pe durata stagiului, DAAD încheie pentru fiecare bursier o poliţă de asigurare în caz de accident şi de răspundere civilă.

Dovada cunoştinţelor de limbă

Pentru a studia la o universitate germană sunt necesare, în mod obligatoriu, cunoștinţe bune de limbă germană sau engleză, care, de regulă, trebuie să corespundă nivelului B2, respectiv C1 al Cadrului European Comun de Referinţă. În funcţie de ritmul de învăţare, acesta corespunde gradului de cunoaştere după 4-6 ani de studiere a limbii. Lecții online de germană pot fi făcute pe deutsch-lernen.de, la Goethe-Institut sau Deutsch-Uni Online.
Pentru a depune un dosar complet în limba germană este necesară o copie a certificatului de susţinere a testului DaF, sau a diplomei DSD II Sprachdiplom sau a unui certificat de competenţă lingvistică DAAD.
Acesta din urmă poate fi obţinut în baza susținerii unui test scris gratuit, ce se va desfăşura în decursul lunilor octombrie şi noiembrie 2014 în diferite localităţi, cu participarea concomitentă a tuturor persoanelor interesate.

Pentru dosarele în limba engleză, candidaţii sunt rugaţi să anexeze o copie a unui certificat internaţional standardizat (TOEFL sau IELTS) sau cel puţin dovada scrisă cu privire la înregistrarea pentru susţinerea testului TOEFL.

Bursele

Valoarea bursei depinde de calificările academice ale aplicantului. De obicei, bursa începe de la 650 de euro pentru studenți, 750 de euro pentru studenții la master și 1000 de euro pentru doctoranzi. Organizatorii contribuie și la achitarea biletului de călătorie.

Mai multe detalii puteți afla din secțiunea puteți afla consultând broșura cu cele mai frecvente întrebări dar și informații despre fiecare bursă în parte.

Documente necesare pentru aplicare:

# Formular de aplicare (e specific pentru fiecare bursă în parte, accesați secțiunea Finding Scholarships, introduceți criteriile de căutare și alegeți bursa adecvată, destinată cetățenilor moldoveni)
# CV (maxim 3 pagini)
# Lista publicațiilor academice
# O recenzie a proiectului tău de cercetare
# Un plan al instituțiilor de învățământ pe care le alegi

Poți aplica până la 15 noiembrie, 2014, la Ambasada Germaniei la Chișinău
(Str. Maria Cibotari 35, MD-2012 Chisinau, Tel.: (00373-22) 200 600)

Pentru detalii, o puteți contacta pe Sophia Bellmann, Lector DAAD
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“
Catedra Filologie Germană
Str. Ion Creangă 1, of. 713
MD-2069 Chişinău
În fiecare marți între orele 10.00 – 13.00
Tel.: +373 22 24 07 49
E-Mail: [email protected]
Pagină web: www.daad.de, Facebook

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente