Învață cum să creezi o ikebană la Zilele Japoneze la Chișinău

collage
Foto: PC: colaj #diez

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la Chișinău se vor marca „Zilele Japoneze”, cu scopul de a promova cultura japoneză și în special a ikebanei ca artă tradițională.

„Zilele Japoneze” vor reprezenta o serie de evenimente organizate la Chișinău de Centrul de cultura și artă japoneză „Ikenobo”, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova.

Invitatul special al evenimentelor este doamna Midori Yamada, maestru al Institutului de Ikebana „Ikenobo” din Kyoto, Japonia. Doamna Midori Yamada este recunoscută la nivel internațional pentru promovarea artei ikebana, arta picturii Sumi-e și ceremonia ceaiului.

Astfel, pe 29 septembrie, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău, maestrul Yamada va dezvălui publicului din Moldova străvechea artă a ikebanei și va povesti despre cea mai veche școală de ikebana din Japonia. Evenimentul va începe la ora 18:00, iar intrarea va fi liberă.

 

Atelier de creare a ikebanei
Atelier de creare a ikebanei

Așa cum declară Midori Yamada „oamenii din fiecare epocă au fost fascinați de flori”. Acum 500 de ani, maeștrii Ikenobo din Japonia au ajuns să perceapă florile ca fiind mai mult decât frumos, ele reflectând trecerea timpului și sentimentele din inimile oamenilor.

Ikebana este arta de a aranja plantele tăiate și scoase din natură, astfel încât să denote o nouă frumusețe. Ca un poem sau tablou realizat cu flori, ikebana exprimă atât frumusețea florilor, cât și frumusețea spiritului uman.

Zilele japoneze vor continua pe 1 octombrie, în incinta Bibliotecii Naționale (str. 31 august 78-A) cu o serie de ateliere de ikebana, găzduite tot de doamna Yamada Midori. Seria de workshop-uri se va desfășura la orele 15:00, 16:00 și 17:00, iar intrarea va fi liberă. Înscrierea poate fi efectuată în prealabil la tel: 022888115 și 079549014.

Zilele japoneze au fost lansate în 1998, la inițiativa Centrului de cultură și artă japoneză „Ikenobo”. Principalul obiectiv al evenimentelor este promovarea culturii și artei japoneze în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente