(video) Explozia funicularului industrial Rezina-Rîbniţa

explozia
Foto: Explozia funicularului industrial PC: DSE

Pe 18 septembrie s-a desfăşurat o etapă importantă în procesul de demontare a telefericului industrial avariat, ce se întindea peste râul Nistru, situat în preajma oraşelor Rezina şi Rîbniţa.

Potrivit Departamentului Situații Excepționale, plasa de protecţie atârnată deasupra râului a fost demolată printr-o explozie controlată.

Pentru operaţiunea în cauză au fost utilizate aproximativ 80 kg de substanţe explozibile, masa totală a plasei demolate constituind 90 tone. Operațiunea decurs potrivit unui plan de acțiuni, stabilit de către grupul de lucru, compus din specialiști moldoveni, ruși și alte structuri vizate. Astfel, geniştii Armatei Naţionale împreună cu specialiştii Ministerului Situaţiilor Excepţionale al Federaţiei Ruse și salvatorii din Republica Moldova au instalat material explozibil pe suprafața plasei. În paralel, angajații Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, cu un echipaj SMURD și poliția au asigurat informarea şi evacuarea populaţiei, precum şi blocarea circulaţiei în zona de risc, iar echipele de scafandrieri au efectuat controlul situaţiei pe apă. Aceleaşi măsuri de securitate au fost întreprinse şi pe malul stâng al Nistrului. Toţi participanţii la operaţiune şi reprezentanţii presei au fost instructaţi la capitolul normelor de securitate. După instalarea explozibilului s-a făcut verificarea suplimentară a tuturor conexiunilor în vederea excluderii situaţiilor imprevizibile. Deflagraţia a avut loc la ora 15.00. Ca urmare, plasa de protecţie a fost segmentată în 7 părţi, care s-au prăbuşit în apă.

Operaţiunea a decurs in regim planificat şi fără abateri. Succesul acestei etape importante se datorează unui nivel înalt de cooperare şi asistenţă reciprocă între echipele de salvatori şi toate autorităţile implicate în procesul de demontare. Următoarea etapă va constitui extragerea segmentelor de plasa din apă. La efectuarea acestor lucrări va fi utilizat elicopterul MI-26T. Amintim că demontarea telefericului industrial Rezina-Rîbniţa se efectuează în rezultatul înţelegerilor care au avut loc în luna mai 2013, în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

După ce pe 18 septembrie, un segment al funicularului industrial Rezina-Rîbnița a fost fost demolat prin explozie controlată, pe 19 septembrie a avut loc o altă etapă, pentru demontarea suportului metalic din oțel. Din cauza stării instabile a construcției s-a produs căderea acesteia pe pămînt. În consecință au fost deteriorate parțial două garduri din piatră, un șopron, dar și fire de energie electrică și de comunicație, care se aflau doar pe acea porțiune de teritoriu. În zona de cădere era și un autovehicul vechi, de model ZIL. Alte pagube majore nu au fost înregistrate. Întrucât populația din acea zonă a fost evacuată, victime omenești nu sînt. Zona a fost încercuită, imediat fiind începute lucrările de restabilire a energiei electrice și cele de înlăturare a elementelor constructive căzute pe partea carosabilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente