(video) Ciocniri între unioniști și naționaliști după rezultatele referendumului din Scoția

riot
Foto: Ciocniri între unioniștii și naționaliștii din Scoția PC: news.com.au

Polițiștii din Scoția au efectuat șase arestări în Glasgow după ce s-au văzut nevoiți să separe grupuri rivale de susținători ai unionismului britanic și ai separatismului scoțian, informează sâmbătă BBC.

Potrivit Agerpres, agenții, unii dintre ei călare, s-au așezat în formație pentru a separa un grup mare de oameni care fluturau drapelul Marii Britanii de un alt grup de susținători ai independenței Scoției, reuniți în George Square, piață situată în centrul orașului Glasgow. Problemele au început când unioniștii au aruncat o petardă și au pornit la atac. Anterior, piața fusese scenariul unei petreceri proindependență înaintea referendumului de joi privind statutul Scoției.

Reporterul Cameron Buttle, de la BBC Scotland, aflat la fața locului, a declarat că respectivele confruntări au început vineri seară, la scurt timp după lansarea de petarde și a unui atac „coordonat” dinspre tabăra unionistă, care cânta Rule Britannia, un vechi cântec patriotic britanic. La rândul lor, militanții pentru independența Scoției au cântat „Flower of Scotland”, imnul neoficial al Scoției.

O purtătoare de cuvânt a poliției locale a declarat că în fiecare tabără erau câte 100 de oameni, dar că, deși s-au produs „tulburări minore”, agenții le-au făcut față cu brio. Ea a spus că a fost deschisă o anchetă, nefiind exclusă posibilitatea unor noi arestări. Pe rețelele sociale a circulat informația potrivit căreia un susținător al independenței Scoției ar fi fost înjunghiat în George Square, dar poliția a anunțat că nu s-a făcut nicio reclamație în acest sens.

Nici informațiile potrivit cărora la birourile publicației Glasgow Herald ar fi izbucnit un incendiu pe fondul tulburărilor dintre cele două tabere nu au fost adevărate. „A existat, într-adevăr, un incendiu în exteriorul birourilor noastre, dar nu există nicio dovadă care să facă legătura (între acest incendiu) și bătăușii unioniști prezenți în oraș”, a anunțat ziarul, într-o postare pe contul său de Twitter.

Traficul în zona George Square a fost interzis vineri noaptea. Mai mulți oameni înfășurați în drapelul britanic au părăsit ulterior zona și au început să se reverse pe străzile adiacente, iar poliția i-a urmat. Și străzile din jurul pieței au fost închise, cât timp poliția locală încerca să pună capăt tulburărilor.

Poliția a format un lanț uman pentru a bloca trecerea manifestanților spre Buchanan Street — unde și aici s-au produs ciocniri — și i-a obligat pe oameni să rămână în piață. După orele locale 21:00, mulțimea a început să se împrăștie, însă în piață au rămas totuși grupuri mai mici de persoane, dar și polițiști, inclusiv cei călare.

Liderul laburiștilor scoțieni, Johann Lamont, a declarat, potrivit EFE, că ordinea a fost restabilită „imediat ce acest lucru a fost cu putință”, iar lidera conservatoare Ruth Davidson a spus că nu vrea „să vadă scene de acest tip pe străzile” Scoției. La rândul său, liberal-democratul Menzies Campbell a calificat tulburările drept „extrem de descurajante”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente