(foto, video) Chișinăul descoperit din amintiri și ambalaje

ce-quil-en-reste3
Foto: Chișinăul reînviat din amintiri și ambalaje. PC: Estelle Chaigne

Frumoasa capitală a plaiului nostru – Chișinău a servit drept sursă de inspirație pentru un grup de creatori străini care, în colaborare cu artiștii autohtoni, au reanimat orașul prin intermediul unui colaj alcătuit din desene, ambalaje, tichete și alte obiecte reprezentative locului.

Colajul a fost realizat în cadrul unui proiect numit „Quelles sont nos ruines?” (din fr.: Care sunt ruinele noastre?), ce presupune o colaborare artistică între creatori originari din Franța, Rusia și Moldova. Proiectul a fost inițiat de către „Les Ateliers du Vent”, coordonator fiind Alain Hélou, în colaborare cu Centrul de Artă Contemporană din Chișinău.

Ideea acestuia a fost de a realiza câte o lucrare de grup cu fiecare din cele trei regiuni participante, pentru a medita colectiv asupra problemei ruinelor, în cadrul a câtorva work-shop-uri, pentru a fi ulterior prezentate la expoziție.

 

Fragment din colaj - Chișinău. PC: Estelle Chaigne
Fragment din colaj – Chișinău. PC: Estelle Chaigne

Fiind implicați peste 25 de artiști din Moldova, Rusia și Franța, au fost create câteva lucrări deosebite, printre care și colajul inedit ce întruchipează Chișinăul, rulat într-un clip video, numit „Ce qu’il en reste.(Souvenir de Chișinău)” (din fr.: Ceea ce va rămâne. Amintind de Chișinău). Producția a fost realizată de către pictorul și ilustratorul francez Sébastien Thomazo, care a cerut participanților de la noi să aducă impactul lor personal asupra acestei lucrări.

 

Colaj - Chișinău. PC: Estelle Chaigne, Vadim Hâncu
Colaj – Chișinău. PC: Estelle Chaigne, Vadim Hâncu

 

„Am colectat de la fiecare participant foițe, tichete și ambalaje care ar fi mers dintr-o dată la urna pentru deșeuri. De asemenea, fiecăruia i-a fost propusă posibilitatea de a desena orice casă din Chișinău. Toate aceste detalii m-au ajutat să alcătuiesc un colaj lung, sub aspectul unei frize”, a afirmat artistul.

 

Materiale utilizate pentru colaj. PC: Sébastien Thomazo
Materiale utilizate pentru colaj. PC: Sébastien Thomazo

Sébastien Thomazo a adăugat: „Linia orizontului are 5,80 metri și acest colaj este modul în care am văzut eu Chișinăul. Reîntors în Franța, am utilizat toate materialele colectate pentru a crea un fel de carte poștală, pe care am adus-o după vizita mea în Moldova. Lucrarea nu presupune totuși o redare realistică a orașului, pentru că artiștii au reprezentat clădirile după memorie, chiar dacă unele blocuri pot fi chiar întâlnite pe străzile capitalei.”

Una dintre artistele participante este Valeria Barbas, care ne-a relatat despre contribuția sa în această activitate: „Pictorul a adunat de la artiștii participanți bilețele, hârtii, simboluri ale orașului și, bineînțeles, eu le-am regăsit pe ale mele în colaj. Am desenat, ca amintire, două blocuri de 5 etaje tradiționale, precum sunt cele în care eu locuiesc, caracteristice perioadei anilor ’60 și, de altfel, întregii perioade sovietice, construite în sectorul Râșcani, cu arhitectura respectivă, simplificată, de boxe/cutii de locuit.”

Vedeți și rezultatul final al colaborării câtorva oameni talentați, ce au reanimat Chișinăul creativ:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente