(foto) Guvernul va contribui la restaurarea edificiului Sălii cu Orgă

IMG_4142
Foto: PC: GOV

Prim-ministrul Iurie Leancă, însoţit de ministrul Culturii, Monica Babuc, şi de viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş, a vizitat Sala cu Orgă, unde a discutat cu administraţia despre lucrările de restaurare a edificiului.

Astfel, s-a convenit ca în cel mai apropiat timp să fie elaborat devizul de cheltuieli în care să fie specificate sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a faţadei clădirii. Guvernul va identifica sursele financiare necesare pentru aceasta.

Anterior, din bugetul de stat a fost alocată, pentru anul 2014, suma de două milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de restaurare a interiorului sediului. S-a convenit că suma urmează să fie suplimentată cu cinci sute de mii de lei.

Edificiul Sălii cu Orgă este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului. Construit la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX sub conducerea inginerului Mihail Cecheru-Cuș, edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu, care este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, pe 15 septembrie 1978, în cadrul unui concert festiv.

 

Banca Urbană în perioada interbelică În prezent Sala cu orgă, începutul secolului XX și 2014. PC: OldChisinau.com
Banca Urbană în perioada interbelică
În prezent Sala cu orgă, începutul secolului XX și 2014. PC: OldChisinau.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente