Cele mai roșu, galben și albastre întrebări de la Cupa Tricolorului

IMG_7692
Foto: Marșul Tricolorului, 14 septembrie 2014, scuarul din fața Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Duminică, 14 septembrie, înainte de Marșul Tricolorului, a avut loc Cupa de Ce? Unde? Când? – Cupa Tricolorului. Asachi a fost echipa care a răspuns la cele mai multe întrebări, pe poziția a II a fost 10 lei, iar pe III – Moon Power.

#1. Una dintre cele mai mari răscoale din istoria Gulagului, cea de la Kenghir din 1954, a fost bine organizată de către zeki. Aceştia au avut un program destul de complex de revendicări la adresa Moscovei. Simbolic, aceştia au arborat un drapel cu fond alb, bordură neagră şi cu o cruce roşie la mijloc. Conform codului maritim internaţional, mesajul drapelului era: „Naufragiu. X şi Y la bord”.

Întrebare: Ce am înlocuit prin X şi Y?

Răspuns: Femei şi copii. 

#2. Rhinocopia a reprezentat o practică atestată în Bizanţ, mai ales în secolul al VII-lea, pe când în Ţările Române a fost atestată în secolele XVI-XVII. Era aplicată la cele mai înalte niveluri ale puterii în stat şi dovedea clemenţa basileului sau a domnitorului faţă de unii nobili incomozi.

Întrebare: Numiţi cea mai cunoscută personalitate din Ţara Moldovei căreia i s-a aplicat rhinocopia.

Răspuns: Nicolae Milescu Spătarul. 

#3. În dimineaţa zilei de 23 august 1944 lagărul de la Buchenwald a fost supus unui atac aerian al aliaţilor, ţinta fiind de fapt nu administraţia SS a lagărului, ci un grup de câteva sute de prizonieri care erau internaţi în lagăr.

Întrebare: Cine erau acei prizonieri?

Răspuns: legionarii 

#4. Eu am dispărut complet în primăvara anului 1954. Am reapărut, însă, în 1964, dar într-un areal de răspândire foarte restrâns. E curios faptul că nu am reușit să fiu introdus în primele două volume ale Dicționarului Enciclopedic Român, care au văzut lumina tiparului în același an. Abia în 1993 mi-am recăpătat răspândirea largă pe care o am și astăzi. Cine sunt eu?

Răspuns: „â” 

#5. Într-o reletare despre călătoria sa în Basarabia, Octavian Goga mărturisește că a fost surprins să vadă aici niște femei de la țară care aduceau daruri într-un anumit loc. Când Octavian Goga le-a întrebat de ce o fac, una din femei i-a răspuns că o face ca să vină ploaia. Ce se află în acel loc, dacă se știe că multe dintre acestea au fost produse la uzina „Monumentskulptura” din Sankt-Petersburg.

Răspuns: Statuia țarului. 

#6. X a fost linia de titlu a ziarului „Sfatul Țării”, Cotidianul Parlamentului Republicii Moldova, din data de 28 august 1991. Astfel s-a marcat faptul că în ziua precedentă X a înlocuit „Moldova Sovietică”. Ce este X, dacă doar cu un an și jumătate mai devreme X a înlocuit „Trei culori”?

Răspuns: Deșteaptă-te, române! 

#7. În vara anului 1917, la Sankt Petersburg, în vâltoarea evenimentelor tumultuoase de atunci, au avut loc niște negoiceri. Ministrul ucrainean Vinitcenco remarca ulterior că delegația ucraineană a venit la acele negoiceri cu zece și a plecat cu nouă. Acest lucru se datorează, în mare parte, intervenției lui Vladimir Cristi. Dar care era al zecelea sau a zecea?

Răspuns: Basarabia 

#8. Scenariu fictiv. Într-un oraș din Rusia, pe Aleea Oglinzilor, o paradă a minorităților sexuale a fost dispersată de către forțele de ordine. Internauții ageri, văzând inscripția de pe spatele polițiștilor, au zis că aceștia ar fi trebuit să se alăture marșului. Dar care era această inscripție?

Răspuns: OMOH 

#9. Recensământul Populației din România din anul 1941 plasează acest oraș pe locul 2 după numărul de locuitori. Conform unei ipoteze, numele orașului provine de la o denumire turcească a ținutului din împrejurimi, care se traduce ca „șapte steaguri” sau „șapte stindarde”. Altă ipoteză afirmă că acesta provine de la numele unei așezări grecești. Numiți orașul.

Răspuns: Odesa 

Răspunsurile pe puteți citit dacă selectați spațiul de lângă cuvântul răspuns. Întreg pachetul de întrebări le puteți vedea aici: Cupa Tricolorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente