Au fost desemnaţi laureaţii Salonului Internaţional de Carte 2014

carte-crop-644×416-crop-644×416
Foto: Cărți, imagine simbol

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM) a avut loc Gala Laureaţilor Salonului Internaţional de Carte, ediţia a XXIII-a, care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 31 august – 4 septembrie.

Zece autori și zece cărți au fost selectate în urma unui studiu independent susținut de Camera Națională a Cărții și cu participarea bibliotecilor din orașele și satele din țară. Directorul Bibliotecii Naționale, Alexei Rău, a înmânat diplome de câștigători autorilor de cărți care au ajuns în topul preferințelor de lectură.

Printre acestea se numără binecunoscuții scriitori Nicolae Dabija (pentru culegerea de nuvele „Nu vă îndrăgostiţi primăvara!”) și Mihail Gheorghe Cibotaru (pentru microromanul „Bătăuşul. Un rătăcit printre străini”), istoricul și savantul Nicolae Eșanu (pentru lucrarea „Univers cultural în Moldova”), poetul Iulian Filip (pentru culegerea de versuri „Amestec de timpuri”).

O surpriză plăcută pentru literatura în limba rusă din Moldova s-a dovedit a fi accederea în top a povestirii istorice de aventuri „Sare și sabie”, scrisă de Mihail Lupașco, cunoscut ca publicist. La ceremonia de premiere autorul povestirii a mărturisit că la crearea acesteia el s-a inspirat din lectura „Letopisețul Țării Moldovei” de renumitul cronicar moldovean Miron Costin.

De Marele Premiu „Coresi” s-a învrednicit profesorul şi publicistul Vasile Şoimaru pentru „Românii din jurul României: album etnofotografic”, apărut în două ediţii la Editura „Magic Print” din Oneşti, România şi Editura „Serebia” din Chişinău.

Cu Premiul „Cartea Anului” a fost menţionat volumul „Bucuraţi-vă” de Dumitru Matcovschi, iar interpreta Nina Crulicovschi a luat premiul pentru promovarea valorilor matcovschiene.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a intrat în posesia premiului pentru romanul „Voci sau Dublul Suicid din Zona Lacurilor”. Ioan Mânăscurtă şi Victor Ladaniuc au fost distinşi cu premiul „Roza vânturilor” (îngemănarea speciilor literar-publicistice) pentru volumul „Ieşirea din timp” şi, respectiv, pentru cartea „Dragostea care învinge”.

Premiul „Tipografia Anului” i-a revenit Combinatului Poligrafic, iar premiul „Editura Anului” – Grupului Editorial „Litera” şi Editurii „Arc”.

În total, juriul împreună cu ministerele Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului, Primăria municipiului Chişinău, Uniunea Scriitorilor şi Uniunea Artiştilor Plastici au acordat 120 de premii. Salonul Internaţional de Carte din acest an a avut loc sub genericul „Cărţile care unesc Europa” şi a fost consacrat Anului Dumitru Matcovschi şi celui al integrării europene, notează MOLDPRES.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente