Ucraina cedează în fața influenței ruse. Analiștii politici de la Moscova spun într-un glas că Rusia visează să creeze în estul Ucrainei un stat „independent”, aşa cum a procedat în trecut în Georgia şi Republica Moldova.
# Paraşutiştii ucraineni au luptat luptau luni împotriva unui „batalion de tancuri ruseşti” pe aeroportul din Luhansk, un bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Leonid Matiuhin. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat luni că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat luni că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că „o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile” trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus.
# Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul în „două săptămâni”, într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Cotidianul italian La Repubblica a relatat că, într-o conversaţie cu Barroso, Putin a remarcat: „Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni.”
# Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a avertizat marţi occidentalii împotriva pericolelor unei escaladări armate într-un moment în care NATO se pregăteşte să îşi consolideze prezenţa în estul Europei, precizând că „nu există soluţie militară” la criza ucraineană.
„Uniunea Europeană, americanii şi majoritatea ţărilor occidentale discută foarte serios între ele despre cum să procedeze” în faţa implicării ruse în Ucraina, a declarat Ban Ki-moon în Noua Zeelandă.
„Ei trebuie să înţeleagă că nu există soluţie militară. Un dialog politic pentru o soluţie politică este calea cea mai sigură”, a declarat el, deplângând o situaţie haotică şi periculoasă cu consecinţe regionale şi mondiale.
# Republicile autoproclamate de la Doneţk şi Luhansk, în estul Ucrainei, au cerut Guvernului de la Kiev să le garanteze dreptul de a folosi rusa ca limbă oficială.
# Rusia visează să creeze în estul Ucrainei un stat „independent”, aşa cum a procedat în trecut în Georgia şi Republica Moldova, apreciază analişti de la Moscova, un obiectiv care pare realizabil în contextul în care sepratiştii proruşi câştigă teren.
Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat duminică la abordarea problemei unui „statut statal” pentru estul Ucrainei, cu o zi înainte de discuţii între reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care au loc luni la Minsk.
„Această alegere a cuvintelor nu este întâmplătoare”, a declarat expertul rus Fiodor Lukianov, redactor-şef al revistei „Russia in Global Affairs”.
La începutul anilor ’90, când Moscova a susţinut republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, care şi-au proclamat unilateral independenţa, Rusia aspira la a-şi „stabili frontiere mai largi, pentru a-şi păstra influenţa de odinioară, inclusiv după destrămarea URSS”, explică Lukianov.
„În cazul Ucrainei, obiectivul este diferit: Moscova nu vrea ca situaţia din Ucraina să se stabilizeze atât timp cât lideri antiruşi rămân la conducerea ţării şi sunt susceptibili să introducă ţara în NATO”, subliniază el.
Maria Lipman, o analistă independentă, este de aceeaşi părere. „Este evident că Rusia vrea să dispună de o mare influenţă asupra Guvernului din Ucraina, ca acesta să nu o apuce pe un drum greşit, cel care conduce către o apropiere de Occident şi mai ales de NATO”, afirmă ea.
„Iar crearea în interiorul Ucrainei a unui eventual stat independent care să depindă de Moscova ar ajuta Rusia să ajungă la acest obiectiv”, a declarat ea.
„Problema este că nu prea înţelegem despre ce teritoriu este vorba, deoarece este dificil de definit care zone sunt controlate în mod real de către separatişti” în regiunile rebele Doneţk şi Lugansk, devastate de confruntări armate încrâncenate, apreciază Lipman.
În cazul Transnistriei, o fâşie de pămmânt din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990, susţinută în mod ascuns de către Rusia, „era mai uşor, chiar dacă circumstanţele seamănă cu cele din Ucraina, acum”, adaugă ea,
Până în prezent, problema Transnistriei, o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, la fel ca cea a Abhaziei sau Osetiei de Sud, regiuni separatiste proruse din Georgia, nu au fost soluţionate, Moscova dispunând astfel de un mijloc de presiune asupra autorităţilor de la Chişinău şi Tbilisi.
Moscova, pe care Occidentul o acuză că a mobilizat trupe şi armament greu în Ucraina pentru a susţine rebelii separatişti, caută „înainte de orice să determine autorităţile ucrainene să înţeleagă că Rusia se află alături şi că orice ar face Ucraina situaţia sa geografică nu se va schimba”, apreciază analistul independent Serghei Miheev.
„Poţi detesta Rusia, la fel ca pe cei mai răi inamici, dar nu poţi să nu ţii cont de prezenţa ei”, adaugă el.
# Rubla a coborât luni la un minim istoric faţă de dolar pentru a doua şedinţă consecutiv, din cauza intensificării luptelor din estul Ucrainei, care creşte probabilitatea ca Uniunea Europeană să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei.
# Între 10.000 şi 15.000 de militari ruşi au fost trimişi în Ucraina în ultimele două luni, iar câteva sute ar fi fost ucişi în luptele din această ţară, a anunţat luni o organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului.
# Ucraina se află în faţa unui „mare război” cu Rusia, în care pierderile vor ajunge la zeci de mii de morţi, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării Valeri Gheletei.
„Un mare război a ajuns în casa noastră, un război cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial. Într-un asemenea război pierderile se vor calcula nu cu sutele, ci cu miile, chiar cu zecile de mii de morţi”, a scris ministrul pe contrul său de Facebook.