Chișinăul ar putea fi legat de București printr-o linie feroviară de mare viteza

TGV_Duplex_Dasye_706_(LGV_Sud-Est,_Bouches-du-Rhône,_France)
Foto: PC: commons.wikimedia.org

Construcția unei linii feroviare de mare viteza care sa lege Bucurestiul de Chișinău a fost subiect de discuție între premierul României Victor și reprezentanții mai multor companii din China.

Premierul român Victor Ponta a declarat marți că Guvernele României și Chinei analizează realizarea unei linii feroviare de mare viteză pe ruta București-Iași-Chișinău, relatează Agerpres.

„Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferată care permite această viteză, este un proiect la care Guvernul Chinei ține foarte mult.

Urmează să avem și studiile de fezabilitate ar fi o linie care să lege București-Iași și mai departe spre Chișinău. Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul și Estul Europei mi-aș dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă și extreme de sigură”, a declarat premierul român la Beijing, după vizita efectuată marți la Tianjin.

În privința prețului unei linii de mare viteză, respectiv pentru limita maximă de viteză de 350 de km/h, Ponta a spus că prețul mediu este 20 de milioane de dolari pe kilometru. „Și să vedem cum putem să ajungem cât mai repede la faza de execuție. Din punctual meu de vedere aceste proiecte care asigură independență energetică pentru România și capacitatea noastră de a avea suficientă energie nu doar pentru țara noastră, pentru Moldova, ci și posibilitatea de a exporta în țările din regiune. Este un proiect strategic, iar în acest moment singurii parteneri care au capacitatea financiară și mai departe, sigur, și cea tehnologică sunt cei din China”, a adăugat el.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente