Mesajul lui Iurie Leancă adresat elevilor: Să învățați pentru viață, nu pentru note

09bcd3e204a3682b0d66e94e26347c0d
Foto: PC: ZiarulNațional.md

Șeful Executivului de la Chișinău a adresat un mesaj elevilor, studenților, pedagogilor și părinților cu prilejul începerii noului an de studii 2014-2015. Iurie Leancă a îndemnat elevii și studenții să învețe și să soarbă înțelepciunea cărților, deoarece ei sunt speranța părinților și viitorul Republicii Moldova. Vedeți mai jos mesajul premierului:

„Stimaţi pedagogi şi părinţi,

Dragi elevi și studenți,

Este 1 septembrie şi, tradiţional, pentru această primă zi de toamnă, sunetul clopoţelului anunţă începutul unui nou an de studii în toate instituţiile de învăţământ din Moldova. Este ziua în care sălile de clasă prind din nou viaţă, găzduind copii şi tineri creativi, dornici de noi cunoştinţe şi experienţe.

O zi deosebită, plină de bucurii şi de speranţă, este azi şi pentru boboceii din clasa I, care încep o nouă etapă de viaţă. Înţeleg emoţiile sincere ale picilor, dar şi temerile cumva fireşti ale părinţilor lor. Şi sunt convins că pedagogii vor face tot ce le stă în putinţă pentru a răspunde exigenţelor timpului.

Dragi elevi și studenți,

Sunteţi speranţa părinţilor, dar şi a întregii noastre ţări – pentru că sunteţi viitorul Republicii Moldova. Însă, pentru a vă bucura din plin de acest viitor, trebuie să învăţaţi. Aceasta este, astăzi, misiunea voastră primordială.

Să învăţaţi pentru viaţă, nu pentru note. Iar profesorii voştri vă vor fi alături, călăuze şi prieteni mai mari la care puteţi apela oricând aveţi nevoie.

Fiţi îndrăzneţi, sorbiţi înţelepciunea cărţilor, ambiţionaţi-vă să izbândiţi prin muncă. Numai astfel vă veţi forma mintea şi veţi avea putere pentru a obţine noi şi noi performanţe, îndreptăţind aşteptările părinţilor şi ale dascălilor.

Stimaţi profesori!

Dumneavoastră dăruiţi zilnic, fiecărui elev și student, o părticică din cunoştinţele pe care le deţineţi, dar şi din însăşi personalitatea dumneavoastră. Sunt convins că înaltul nivel profesional, precum şi tendinţa de a făuri şi promova binele, vă va permite să educaţi oameni truditori cu un înalt nivel de inteligenţă.

Tot dumneavoastră sunteţi cei care sădesc, în sufletele şi cugetele tinerilor, încrederea în ziua de mâine şi respectul pentru valorile umane fundamentale: iubirea, binele, adevărul, speranţa, munca, responsabilitatea. Sunt valori din care, alături de dragostea de neam şi ţară, se făureşte un cetăţean demn.

Vă mulţumesc pentru răbdarea şi perseverenţa de care daţi dovadă, an de an, în instruirea şi educarea tinerei generaţii. V-o spun cu aceeaşi căldură, cu care i-aş spune-o tatălui meu, care întreaga sa viaţă a fost profesor şcolar…

Nu în cele din urmă, ţin să le transmit un gând bun şi părinţilor care, astăzi, şi-au adus odraslele la şcoală – indiferent de clasa în care le merg copiii. Vă doresc, şi dumneavoastră, multă răbdare şi înţelepciune – şi asta o spun deja în calitatea mea de părinte. Vă rog să mă credeţi: fără efortul şi implicarea dumneavoastră, şcoala nu va reuşi să educe personalităţi adevărate.

Doar prin eforturi comune, inclusiv în sistemul educaţional, vom face ca ţara noastră să prospere, iar o lume întreagă să ne cunoască şi să ne respecte.

Educaţia reprezintă unul dintre domeniile prioritare ale statului şi scopul nostru e să creăm condiţii favorabile pentru activitatea corpului didactic şi a elevilor, pentru îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a şcolilor, astfel încât procesul educaţional să corespundă standardelor europene contemporane.

Vă doresc tuturor un an cu multe împliniri, putere şi inspiraţie pentru a construi un viitor mai bun, sănătos şi sigur pentru toţi cetăţenii Moldovei!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente