Abecedare pentru cei 34 de mii de copii care merg la 1 septembrie în clasa I

IMG_2388
Foto: Start unui nou an școlar

Peste 34 de mii de copii vor merge la 1 septembrie curent, în clasa I. Tradițional, ei vor primi în dar câte un Abecedar, primul manual şcolar.

Procesul de studii va fi organizat pentru cca 353,1 de mii de şcolari în 1.374 de instituţii de învăţămînt preuniversitar în care activează în jur de 32 de mii de cadre didactice.

Conform datelor prezentate de comisiile de repartizare a absolvenţilor în câmpul muncii, în anul școlar 2014-2015 circa 600 de tineri specialiști vor fi încadrați în școlile din țară. Ca şi în anii precedenţi, cadrele didactice tinere, care vor activa în mediul rural vor beneficia de indemnizaţii conform legislaţiei în vigoare. Cele circa 500 de locuri care rămîn vacante vor fi completate cu cadre didactice angajate prin cumul.

Pînă la data de 20 august curent, conform informaţiei preliminare oferite de administraţiile publice locale, reparaţiile capitale planificate pentru instituţiile educaţionale din șase raioane au fost realizate în volum de cca 90-100%, în cinci raioane – în volum de până la 60%, iar în celelalte unităţi administrative – în volum de 65-80%. În total, pentru investiţii şi reparaţii capitale, în anul 2014 au fost prevăzute 262 milioane lei, din care din bugetul instituțiilor de învățământ primar și secundar general întreținute de autoritățile publice locale de nivelul al doilea au fost repartizate 147,2 milioane lei.

În anul de studii 2014-2015, la dispoziția elevilor vor fi puse 22 de titluri de manuale pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, inclusiv două titluri noi care au fost editate pentru prima dată. 11 titluri de manuale au fost traduse în limba rusă.

Și în noul an de studii va fi asigurată alimentarea gratuită a elevilor din clasele primare și a celor din familiile socialmente vulnerabile, precum și a elevilor din clasele V-XII ale instituțiilor preuniversitare din subordinea Ministerului Educației, aflate în partea stângă a Nistrului și în municipiul Bender.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente