Ucraina în ultimele 24 de ore: insurgenții amenință populația civilă cu moartea

A Ukrainian serviceman guards a checkpoint near Donetsk
Foto: PC: unian.net

Locuitorii orașului Mariupol își părăsesc casele din cauza pericolului de a fi atacați de insurgenți, iar oamenii din orașul Ilovaisk, asediat de mai bine de o săptămână sunt amenințați cu moartea. Tensiunea în Ucraina ia amploare, pe când Rusia continuă să dea comentarii detașate.

NATO a cerut  Rusiei să „înceteze acţiunile militare ilegale” din Ucraina, denunţând o „escaladare gravă a agresiunii militare ruse”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui forţate să negocieze pe fond cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei.

Operaţiunile armatei ucrainene în estul ţării se aseamănă cu asediul trupelor naziste asupra oraşului Leningrad, în al II-lea Război Mondial, afirmă preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Sate şi oraşe sunt înconjurate de armata ucraineană, care atacă direct zone rezidenţiale cu scopul de a distruge infrastructura”, a spus Vladimir Putin.

„Din păcate, aceste operaţiuni ne amintesc de evenimentele din cel de-al II-lea Război Mondial, când trupele fasciste germane de ocupaţie înconjuraseră oraşele ruse”, a precizat preşedintele Rusiei.

Rusia a anunţat vineri că mai mulţi membri ai personalului ambasadei ruse la Kiev au fost reţinuţi joi şi a cerut eliberarea imediată a acestora.

„Cerem încetarea provocărilor la adresa instituţiilor diplomatice ruseşti din Ucraina şi a membrilor personalului diplomatic”, a afirmat Ministerul rus de Externe.

Rusia cere părţilor ucrainene şi partenerilor occidentali să dea dovadă de bunăvoinţă pentru rezolvarea problemelor exclusiv prin mijloace paşnice, a adăugat Ministerul de Externe de la Moscova.

„Rusia va face tot posibilul să creeze condiţiile pentru rezolvarea crizei prin negocieri, prin consolidarea încrederii între părţile aflate în conflict şi adoptarea unor măsuri concrete pentru detensionarea situaţiei şi ajutarea civililor”, a conchis ministerul.

Locuitorii din Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov (sud-est), fugeau vineri din oraş, pe fondul avansării rebelilor proruşi, care au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiune.

După succesul contraofensivei lansate de rebelii proruşi în această săptămână la sud de Doneţk, Mariupol riscă să devină acum următoarea ţintă a insurgenţilor.

Oraş cu 460.000 de locuitori situat la malul Mării Azov, la 50 de kilometri de frontiera rusă, Mariupol este un punct strategic care, dacă ar fi controlat, ar permite legarea frontierei ruse de Crimeea, aflată din martie sub controlul Moscovei.

Oraşul Mariupol a luat parte la referendumul de la 11 mai privind separarea de autorităţile de la Kiev în cadrul „Republicii Populare Doneţk”, autoproclamată de rebelii proruşi, dar a rămas de mai multe luni sub controlul forţelor ucrainene.

Oraşul este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul celor mai mari uzine din acest sector în estul Ucrainei.

Aproape 2.600 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui aprilie în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat vineri ONU într-un raport, acest bilanţ crescând pe fondul luptelor din zonele dens populate.

„Cel puţin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lui aprilie şi 27 august”, precizează raportul. „Tendinţa este alarmantă. Există o creştere semnificativă a numărului morţilor din est”, a declarat secretarul general adjunct pentru drepturile omului al ONU, Ivan Simonovici.

Numărul morţilor ajunge la aproape 3.000 dacă se iau în calcul cele 298 de victime ale prăbuşirii zborului MH17, avionul malaysian doborât în iulie de o rachetă, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, a adăugat el, la prezentarea raportului, la Kiev.

„În ceea ce priveşte presupusa creştere a participării combatanţilor străini în confruntări, aceasta conduce la o amplificare a conflictului”, a adăugat Ivan Simonovici, precizând că situaţia arată o escaladare în rândul ambelor părţi şi provoacă din ce în ce mai multe victime.

Moscova a transmis joi Kievului o nouă notă privind trimiterea unui al doilea convoi umanitar în estul Ucrainei, după ce a primit acordul de principiu al autorităţilor ucrainene, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ucraina intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa agresiunii ruse, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.

Kievul a cerut joi statelor occidentale un ajutor militar de anvergură în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a anulat vizita în Turcia din cauza intruziunii trupelor ruse în Ucraina, unde situaţia se deteriorează rapid, şi a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

La rândul său, un important oficial militar din cadrul NATO a declarat că peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, apreciind că prezenţa acestora este foarte îngrijorătoare.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena, că nu există soldaţi ruşi în Ucraina.

Kievul a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească. Rusia a precizat însă că aceste trupe au trecut frontiera în mod accidental.

Predarea sau moartea este alternativa pe care le-o oferă separatiştii proruşi locuitorilor din Ilovaisk, un oraş asediat de peste o săptămână, în provincia Doneţk, în estul Ucrainei.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente