(grafic) Ce cunosc tinerii din Moldova despre HIV / SIDA?

aids-in-southafrica-grafiti
Foto: Graffiti despre SIDA în Africa de Sud. PC: warwick.ac.uk

În Moldova, situația în legătură cu cunoștințele despre HIV/SIDA încă este alarmantă. Vă prezentăm câteva grafice, care prezintă date despre ce știu tinerii de 15-24 de ani în legătură cu acest virus, despre cunoștințele în transmiterea lui și care este atitudinea lor față de purtători.

Aici vedeți un infografic al cunoștințelor printre tineri despre HIV/SIDA și dacă ei știu metodele corecte de prevenire a transmiterii infecţiei HIV. 

Date din Raportul Sumar al Studiului de Indicatori Multipli (MICS), anul 2012.
Date din Raportul Sumar al Studiului de Indicatori Multipli (MICS), anul 2012.

Iar aici, vedeți un indicator integrat al atitudinilor tolerante față de persoanele ce trăiesc cu HIV, în rândul tinerilor de 15-24 de ani.

 

Republica Moldova (malul drept al râului Nistru), anii 2006, 2008, 2010, 2012
Studiu „Cunoștințele, atitudinile și practicile tinerilor de 5-24 ani cu referire la HIV/SIDA” (KAP). Republica Moldova (malul drept al râului Nistru), anii 2006, 2008, 2010, 2012.

Galina LescoDirectoarea Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” Galina Leșco spune că:

„Toate instituțiile de acces la informație sunt responsabile pentru asigurarea tinerilor cu mesaje coerente ce ține de HIV/SIDA și sexul protejat. Mass-media, instituțiile de sănătate și de învățământ, ONG-urile trebuie să transmită mesaje coerente și fără contradicții în domeniul dat.

Trebuie introduse programe obligatorii de educație sexuală, care includ concepții contemporane. Asta nu înseamnă doar cunoștințe tehnice despre actul propriu-zis. Educația sexuală presupune promovarea unor relații sănătoase inter-umane, toleranța față de alții, manifestări ne-riscante ale sexualității, importanța igienei personale.

Nu în ultimul rând, trebuie să creăm deprinderi de luare a unor decizii importante și responsabile de sine stătător. Tinerii trebuie învățați cum e să fii un bărbat și o domnișoară responsabilă și cum să te isprăvești cu fluxul de informație pe această temă”.

#####

ggfg

infectii-interior

Datele au fost prezentate de UNFPA Moldova. Pentru mai multă informație, consultație și asistență de tot felul accesați site-ul AIDS Moldova sau apelați la organizația Inițiativa Pozitivă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente