Ucraina în ultimele 24 de ore: Comisia Europeană anunță pe 27 august începutul agresiunii ruse

1409203818-1543
Foto: Ucraina este în stare de război nedeclarat, iar în Moscova oamenii s-au adunat la un miting împotriva agresiunii ruse PC: unian.net

Situația în Ucraina s-a agravat brusc în ultimele câteva zile. Aparent, Rusiei nu-i mai pasă de reacția Europei și a Statelor Unite, și aceasta își introduce în mod deschis armata în zonele de instabilitate militară.

# Reprezentantul separatitilor, Denis Pușilin, a declarat la Moscova, că în Donețk începutul anului școlar pe 1 octombrie. Potrivit lui, în momentul de față, 50% din locuitorii Donețkului și-au părăsit casele.

# Marți, 26 iunie, au dispărut fără urmă 60 de soldați ucraineni din zona de lupte antiteroriste. Nici după o zi de la anunțul oficial nu s-a aflat nimic despre soarta celor două detașamente de soldați trimiși din Herson în zona unde luptele contra separaiștilor sunt în plină acțiune. Din datele de care dispun secțiile de poliție de pe traseul pe care se deplasau detașamentele, din mai mult de 50 de soldați, 3 au decedat, iar alții 5 sunt răniți. Unde sunt ceilalți – nu se cunoaște.

Rudele soldaților stau zi și noapte lângă stațiunile militare, în speranța că vor ceva despre soarta soldaților.

# Cameron și Rompuy vor intensificarea presiunilor asupra Rusiei. Oficialii au declarat că despre soluționarea conflictului cu recurgerea la arme este inadmisibilă, și este nevoie de căutat modalități de restabilire a păcii în estul Ucrainei prin metode politico-diplomatice.

# Mihail Saakașvili a îndemnat lumea să le spună lucrurilor pe nume: Rusia a atacat Ucraina, și acum statele se află în stare de război nedeclarat.

# Rusia și-a numărat militarii trimiși în Ucraina: mai mult de 15.000 persoane. Totodată, Comitetul mamelor de militari din Stavropol a numărat circa 400 de soldați răniți și decedați pe teritoriul ucrainean.

# Un reprezentant al Comisiei Europene a declarat data de 27 august ca ziua când a început agresiunea rusă în Ucraina. Diplomatul ceh David Stulik a anunțat că „Federația Rusă repetă scenariul Crimeii și în Ucraina continentală”.

Oficialul a mai spus că nu numai Ucraina este ținta agresiunii ruse, ci și Occcidentul poate fi următorul pe listă. „Mâine ne putem trezi în mijlocul unui război de amploare, iar peste două zile unele regiuni ale Europei pot deveni obiectul unei asemenea agresiuni.”

„Astăzi noi, europenii, care credem în valori, lozinci și principii, trebuie să recunoaștem că suntem ucraineni”

# Astăzi, 28 august, începând cu ora 09:00 într-una din piețele publice din Moscova au început să se strângă la miting oameni, care nu sunt de acord cu politica dusă de statul lor în țara vecină.

# În timp de 24 de ore în Donbass au fost declarați dispăruți fără urmă 13 persoane. 

# Alexandr Zaharcenko, prim-ministrul Republicii Autoproclamate Donețk a recunoscut că de partea militarilor săi luptă și militari ai armatei ruse. Potrivit lui, separatiștii niciodată nu au ascuns faptul că sunt ajutați de Federația Rusă, și fără ajutorul lor, insurgenților le-ar fi foarte greu.

# Jurnalistul Andrew Kreimer, de la publicația New York Times a anunțat joi dimineața că Rusia și-a introdus trupele militare în sud-estul Ucrainei. Jurnalistul mai menționează că fiind amenințați de tancurile și infranteria rusă, soldații ucraineni au fost nevoiți să se retragă. Mai mult, unii soldați au refuzat să îndeplinească ordinele comandamentului militar.

# În zona de lupte antiteroriste se anunță o situație deosebit de încordată. Șeful departamentului de studii politico-militare, Dmitri Tâmciuk a declarat pe pagina sa de Facebook, că „partea rusă a recurs la susținerea militarilor săi în Ucraina într-un mod absolut deschis, furnizând rezerve de oameni și armament, precum și desfășurarea împreună cu insurgenții a operațiunilor militare.

Tâmciuk a mai declarat că dacă aceste trupe nu vor fi oprite în cel mai scurt timp, tot efortul depus în ultimele luni de armata ucraineană de a readuce pacea în această regiune, va fi făcut praf. „Având în vedere că Putin își trimite trupele militare în Ucraina fără nici o jenă, revenirea pe poziție ne poate costa mult mai scump decât ne-a fost când am restabilit parțial liniștea pentru prima dată.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente