Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat pe 27 august

29474
Foto: PC: IPN

Pe 27 august va avea loc lansarea proiectului de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni. La eveniment vor participa Comisarului European pentru energie, Günther Oettinger, Prim-ministrul României, Victor Ponta, Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni va începe la orele 13:00. După finalizarea discursurilor va fi aprinsă o flacără simbolică, apoi vor urma declarații de presă.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 mln. Euro grant din partea UE. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, inițial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an (pentru informare – consumul anual al țării în 2013 a constituit cca 1 mld. metri cubi gaze naturale, fără regiunea transnistreană).

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română – de compania Transgaz.

Următoarea etapă a proiectului este construcția conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Reamintim că, semnarea contractului de lucrări a avut loc la 20 august 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente