(foto, video) Zece motive să vizitezi Moldova după părerea unui călător rus

collage
Foto: Zece motive să vizitezi Moldova după părerea unui călător rus PC: colaj #diez

Suntem atât de obișnuiți cu faptul că despre noi în lume se cunoaște destul de puțin, încât atunci când apar articole frumoase despre Moldova, acestea devin virale printre internauții moldoveni.

Pe site-ul Lifehacker.ru a apărut un articol în care autorul Dmitrii Gorciakov ne laudă țara și relatează în zece argumente de ce merită să vezi Republica Moldova măcar o dată în viață.

„Atunci când vine vorba de o Călătorie (anume așa, cu majusculă), este clar că se are în vedere cel puțin o aflare provocatoare la Polul Nord, sau o hoinăreală prin jungle, sau măcar petrecerea timpului pe vreo insulă. Avântându-ne spre destinații de proporții imense, noi deseori nu observăm tot ceea ce-i interesant și ce stă exact sub nasul nostru”, începe autorul articolul său.

„Republica Moldova este una din cele mai atrăgătoare, și în același timp neobișnuite destinații în Europa de Est. În Moldova puteți ajunge foarte ușor, grație căilor de transport foarte dezvoltate, iar prețul pentru o asemenea călătorie puțin probabil să vă dea peste cap bugetul rezervat pentru călătorie.În același timp, această țară are un sistem turistic foarte nedezvoltat, un fel de terra incognito a Europei contemporane, care abia urmează să fie descoperită.”

Și deci, iată cele zece motive ale lui Gorciakov pentru care fiecare străin trebuie să vadă Moldova:

#1. Sărbătoarea națională a vinului

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Vinul este simbolul național al Moldovei, sângele ei, sufletul și principalul produs strategic. Aici pe fiecare bucată de pământ crește poama, fiecare curte este o mică fabrică de vinuri, iar fiecare băștinaș este un gurman de vinuri. Apogeul acestui cult este Sărbătoarea națională a vinului, care mai este și o sărbătoare oficială în țară. În fiecare localitate au loc evenimente tematice, expoziții, concursuri. Și evident, degustări-degustări-degustări. Apropo, turiștii în această perioadă au parte de vize gratuite, așa că nu ratați această șansă unică.

#2. Beciurile de vinuri Cricova

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

În Moldova găsești o sumedenie de atracții turistice legate într-un mod sau altul de vinuri. Dar una din ele este deosebit de atractivă – beciurile de vinuri din orășelul Cricova. După cum afirmă locuitorii orășelului, acestea sunt cele mai mari beciuri din lume, și nu avem nici un motiv să nu-i credem pe cuvânt – galeriile subterane ocupă mai mult de 120 km.

Acesta e un oraș subteran adevărat, unde străzile poartă denumirile celor mai renumite vinuri, iar excursiile se efectuează în automobile electrice speciale. Aici se păstrează o colecție de vinuri impresionantă – mai mult de un milion de sticle, nu doar cu vin moldovenesc, dar și vin unic din Spania, Italia și Franța.

Mărimile și frumusețea beciurilor din Cricova pot lăsa fără cuvinte chiar și pe cei mai experimentați turiști, în special din motiv că nici o excursie nu se desfășoară fără o degustație pe cinste.

#3. Cetatea Bender

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Cei pasionați de istorie, în special cei fascinați de cetăți și fortificații, trebuie neapărat să vadă cetatea medievală din orașul Bender. Acesta este un adevărat monument de arhitectură al secolului 16, construit pe malul drept al râului Nistru. Deși cetatea a fost construită în stilul tipic Europei occidentale, aceasta a fost ridicată de către turci, cărora le aparțineau pe atunci aceste teritorii. În pofida vârstei sale, cetatea Bender este într-o stare destul de bună.

În afară de cetatea Bender, în Moldova mai sunt încă multe cetăți medievale, printre care cele de la Soroca, Neamț, Suceava.

#4. Peștera „Emil Racoviță”

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Această peșteră a fost descoperită întâmplător, în timp ce se săpa o mină pentru extracții de gips. Mai mult, inițial ea nu a impresionat cercetătorii, fiind foarte mică. Însă când toată apa care umplea peștera a fost extrasă, speologii au găsit intrările în galeriile care creează trei etaje de labirinturi subterane.

În ziua de azi au fost studiate 90 km de peșteră, astfel Cenușăreasa (aceasta e a doua denumire a peșterei) a devenit una din cele mai mari peștere în Europa. Încă un detaliu specific peșterei: toate galeriile și labirinturile sale sunt acoperite cu straturi de argilă fină de diferite culori: verde, albastră, roșie, neagră, albă.

#5. Parcul arheologic Orheiul Vechi

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Acest loc unic atrage cei mai diferiți oameni. Alpiniștii se antrenează pe una din cele mai abrupte stânci, cei pasionați de ocultism caută aici izolare și un loc spiritual, iar turiștii veniți din toată lumea admiră peisajele absolut fantastice și peșterile săpate direct în stânci, situate deasupra unui râuleț minunat.

#6. Izvoarele

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Una din trăsăturile cele mai specifice locuitorilor Moldovei – atitudinea respectuoasă față de apă. Tot teritoriul țării este plin de izvoare, și nu veți găsi nici unul aflat în paragină. Dimpotrivă, băștinașii consturiesc lângă fiecare izvor scaune comode, acoperișuri, și uneori aceste izvoare sunt decorate într-un mod foarte neobișnuit.

Izvoarele sunt încă o carte de vizită a Moldovei, pe lângă vinuri.

#7. Capitala romilor, Soroca

PC: prospect.md
PC: prospect.md

Deși țiganii nu au țara lor de baștină, Moldova poate fi considerată a doua lor patrie. În orice caz, capitala țiganilor se află anume aici, în orașul Soroca, despre care se spune că în timpurile îndepărtate, în ajun de un nou război, din toată țara au fost chemați în ajutor țigani, renumiți pentru cei mai buni fierari, care trebuiau să înarmeze armata locală. Ei au îndeplinit sarcina foarte repede și calitativ, și drept mulțumire le-a fpst dăruit un oraș întreg pe malul râului Nistru. Astăzi această regiune este un model de arhitectură, cultură și obiceiuri țigănești, care nu poate fi văzute nicăieri în altă parte.

#8. Nunta moldovenească

 

Poți scrie multe despre obiceiurile, cântecele și dansurile moldovenești, însă toate aceste trei elemente le poți vedea la un loc dacă ajungi la o nuntă moldovenească adevărată. Anume aici te poți convinge de ospitalitatea pură a moldovenilor, să guști bucatele tradiționale, să dansezi împreună cu toți hora și să asculți muzica populară., care etse un amalgam de ritmuri și stiluri ale popoarelor slave de sud. Și da, vinul, fără el nu e posibilă nici o nuntă.

#9. Mănăstirile în stânci

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Creștinismul în această regiune a ajuns cu mult mai devreme, decât în Rusia Kieveană, și s-a răspândit foarte greu, și adesea prin sânge. Dovada acestui fapt o constitue un număr impunător de mănăstiri săpate în stânci, construite în perioada creștinismului timpuriu, unele dintre care au fost edificate conform tuturor regulilor artei războiului, având un sistem defensiv pe măsură.

Acestea sunt situate de cele mai multe ori în niște locuri foarte pitorești, dar și destul de ferite de ochii lumii, care se bucură de un interes deosebit printre turiști.

Dintre aproximativ 40 de astfel de mănăstiri merită de evidențiat mănăstirea în stâncă din Țâpova, consturită în secolul al VI-lea, și învăluită de un număr imens de legende.

#10. 100 de movile

PC: lifehacker.ru
PC: lifehacker.ru

Un loc deosebit de frumos, despre proveniența căruia savanții au dubii până în prezent, se află în preajma râului Prut, și ocupă un teritoriu de circa 1.600 ha. Unicitatea acestui loc constă în faptul că întreg teritoriul este plin de dealuri de formă corectă, care formează un landșaft impresionant.

Potrivit unei dintre zecile de versiuni, acest loc s-a format în urmă cu 10-20 de milioane ani în urmă, și este unicul loc în Europa în care s-au păstrat depunerile marine ale mării Sarmate, care cândva a acoperit acest teritoriu. Însă localnicii sunt încredințați că acestea sunt tumulii în care au fost înmormântați geto-dacii, strămoșii lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente