William Moser: SUA este interesată de vinurile care se găsesc doar în Moldova

sarbatoarea-vinului-moldovenesc-la–1711160747
Foto: William Moser: SUA este interesată de vinurile care se găsesc doar în Moldova PC: pentruea.md

Consecvenţa livrărilor şi calitatea vinurilor produse sunt factorii principali pentru ca vinificatorii din Moldova să aibă succes pe piaţa americană. Declaraţia a fost făcută, astăzi, de ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu vinificatori din Moldova.

Reprezentanţi a 11 companii vitivinicole din ţară şi înalţi oficiali de stat s-au întors la începutul lunii august din SUA, unde au avut întâlniri cu importatori şi distribuitori americani de vinuri, la iniţiativa Secretarului de Stat american, John Kerry. Următoarea vizită de acest gen în SUA va avea loc la începutul lunii martie, informează TV7.

Potrivit lui Moser, cel mai mult, americanii sunt interesaţi de vinurile care se găsesc doar în Moldova, produse din soiuri native. „Pe piaţa internaţională e nevoie să vii cu ceva diferit, specific pentru ţara din care faci parte. Moldova are două astfel de soiuri: Fetească şi Rara Neagră”, a menţionat ambasadorul.

Reprezentanţii companiilor vinicole au declarat că s-au întors doar cu impresii pozitive în urma vizitei în SUA. „Unii experţi au apreciat vinurile noastre chiar şi cu 50 de dolari pentru o sticlă în magazin”, a afirmat unul dintre vinificatori.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat la rândul său că „Oficiul Naţional al Viei şi Vinului are sursele necesare prin care va reuşi în scurt timp să asigure consecvenţa livrării produselor pe piaţa americană”.

SUA este cel mai mare importator de vinuri din lume, cu un consum, anual, de 3,4 miliarde de litri. În 2013, vânzările de vinuri moldoveneşti pe piaţa Statelor Unite au fost de aproape 660 de mii de litri, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente