Puține lucruri sunt atât de relaxante și romantice precum micul dejun franțuzesc, servit în pat, alături de o cafea aburindă și un ziar. Dacă vrei să trăiești că un francez autentic, pregătește-te să te răsfeți de la prima oră.
Istoria micului dejun franțuzesc începe în secolul al XVIII-lea, când obiceiul de a bea cafea alături de pâine prăjită s-a răspândit în orașe. Abia la sfârșitul secolului XIX a fost inventat termenul „petit dejeuner”. Și nu degeaba i se zice „petit”. Micul dejun nu este o masă copioasă în Franța, este mai degrabă un răsfăț și constă în ceva dulce.
Ce se mănâncă la micul dejun?
Vedeta de necontestat este bagheta, cunoscută în întreagă lume. Această pâine unică se consumă la micul dejun sub formă de tartine cu unt și cu gem.
Croissantul este și el preferatul francezilor, consumat de regulă la micul dejun de weekend. Croissantul ar fi apărut în Franța odată cu regina Marie Antoinette, care a descris patiserilor regali unul dintre deserturile ei preferate, kipferl, și le-a ordonat să-l prepare. Noua rețetă s-a bucurat de un succes enorm în Franța și a devenit parte a bucătăriei franceze. Croissantul se regăsește astăzi în patiseriile din întreaga lume. Când nu au un croissant cu ciocolată sau cu stafide, francezii se răsfață cu niște brioșe și biscuiți la micul dejun. Cafe au lait – la fel de importantă ca mâncarea de la micul dejun este și cafeaua. Francezii o beau simplă sau cu lapte, din căni voluminoase. Copiii o înlocuiesc cu ciocolată caldă. Pe lângă cafea, francezii beau și un pahar de suc proaspăt de portocale, o băutură ideală pentru începutul zilei.
Unde luăm un mic dejun franțuzesc în Chișinău?
#1. Caramel
Îl găsești pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, 4.
#2. Delice d’Ange
Îl găsești pe strada 31 August 1989, nr. 117/2.
#3. Crème de la Crème
Se află pe strada Alexandru cel Bun, 98 A.
#4. Morpho
Îl găsești pe str. București, 98.