(foto, video) Locuitorii capitalei au dirijat Chișinău Youth Orchestra

IMG_0339
Foto: Vioristă la Chișinău Youth Orchestra.

Chișinău Youth Orchestra a organizat un flashmob, care a învăluit bul. Ștefan cel Mare în muzică clasică de calitate. „Cântă cu noi” și-a propus ca fiecare trecător să devină dirijor pentru un cântec și să simtă cum e să conduci o orchestră simfonică.

Chișinăuienii cel puțin nu știau ce se întâmplă, când la intrarea în Poșta Centrală au văzut muzicieni cu viori, tromboane și un postament pentru dirijor gol, unde scria doar „Cântă cu noi”.

 

Flashmobul Chișinău Youth Orchestra.
Flashmobul Chișinău Youth Orchestra.

Deși se simțea suspans, era liniște, orchestra aștepta ceva. La un moment dat, un trecător a urcat pe postament și a început a dirija. Atunci, a început muzica.

 

Evenimentul „Cântă cu noi”.
Evenimentul „Cântă cu noi”.

Acesta a fost flashmob-ul marca Chișinău Youth Orchestra, care deja al treilea an ne uimește cu cele mai năzdrăvane idei pentru a aduce muzica clasică mai aproape de oameni.

 

Adriano Mariano, conducătorul Chișinău Youth Orchestra.
Adriano Marian, dirijorul Chișinău Youth Orchestra.

Conducătorul orchestrei, Adriano Marian a spus că face asta pentru a revigora viața capitalei: „Este nevoie de cultură pentru a avea un oraș mai frumos”.

 

Dirijorul e un simplu trecător.
Dirijorul e un simplu trecător.

Copii sfioși, tineri non-conformiști și francezi chipeși – toți și-au încercat puterile în calitate dirijori în interpretarea operei „Nunta lui Figaro” de Mozart.

 

Tineri din Franța care au venit în Moldova cu o misiune de voluntariat.
Tineri din Franța care au venit în Moldova cu o misiune de voluntariat.

Un grup de francezi la fel au fost uimiți de Chișinău și de faptul că la noi au loc așa evenimente. Vienais a menționat: „E un flashmob fantastic, n-avem așa ceva în Franța”. „Am recunoscut muzica, deși nu sunt sigur că-mi amintesc exact denumirea și compozitorul”, a completat Maeule.

 

O fetiță care a dirijat orchestra e asediată de jurnaliști.
O fetiță care a dirijat orchestra e asediată de jurnaliști.

Nu e de mirare că lumea a fost încântată. Zâmbetele au luminat toate fețele și oamenii se opreau în loc sau își încetineau mersul pentru a asculta melodiile divine.

 

Tatiana (stânga) și prietena sa.
Tatiana (stânga) și prietena sa.

„Eu zic că trebuie de făcut așa ceva în fiecare zi. Să se mai scoată din sirene și Dumnezeu știe ce, să se bucure lumea de muzică. Să vadă un tineret talentat și să nu creadă că suntem atât de bătuți de soartă”, a spus Tatiana. „Totuși, cel mai mult de așa ceva au nevoie alte spații: Procuratura, deși acolo se cere alt repertoriu, ministerele, inclusiv cel de Cultură”, completează ea.

 

Muzician Chișinău Youth Orchestra.
Muzician Chișinău Youth Orchestra.

Una dintre vioristele concertului a mărturisit că s-a bucurat că a venit atâta lume și că totul a fost primit cu așa bucurie. „Eu singură n-aș fi împotrivă să mă urc pe postament să dirijezi o orchestră cum au făcut-o azi chișinăuienii”, a spus tânăra.

La sfârșit, Adrian Marian a anunțat că pe 22-24 august va fi organizat un concert caritabil, unde va fi și marea soprană Valentina Naforniță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente