Sâmbătă, 9 august, a avut loc sesiunea informativă de inaugurare a unei noi ediții Diamond Challenge Moldova – competiție antreprenorială, dedicată elevilor din clasele X-XII.
Scopul acestui eveniment este de a oferi oportunitate unui număr mare de elevi de a obține capacități antreprenoriale și de a le dezvolta prin susținere financiară reală.
Prima competiție Diamond Challenge a avut loc în SUA în anul 2012. Inesa Lupu, coordonatorul proiectului la nivel național, a afirmat că businessul în Republica Moldova necesită o îmbunătățire radicală, iar competiția ar ajuta elevii să progreseze în sfera antreprenorială, să obțină experiență practică, și să profite de posibilitatea de a colabora cu antreprenori locali și internaționali.
După cum a fost explicat, competiția la nivel local constă în înregistrarea a 50 de echipe, care vin cu idei ce ar îmbunătăți sfera afacerilor din țară. Fiecare echipă va fi constituită din 2 – 4 elevi, un mentor local (de obicei, profesor) și un mentor-voluntar din partea Corpului Păcii, care va ajuta copiii să-și dezvolte nivelul de comunicare în limba engleză și să susțină realizarea ideilor de proiecte. La finala națională vor participa 12 cele mai bune idei, locul I fiind premiat cu 500 USD. Echipa câștigătoare ne va reprezenta țara la competiția finală din SUA și va lupta pentru marele premiu de 7.000 USD, care vor utilizați sau pentru a aduce ideea antreprenorială la viață, sau pentru a-i investi în anii de studii ai învingătorilor. În anul 2013, reprezentanții Republicii Moldova au ocupat locul III, având un premiu de 2.500 USD.
Mai există și un premiu special la nivel local, care va fi, de asemenea, apreciat cu 500 USD și va fi prezentat în cadrul competiției din SUA prin intermediul Skype-ului. Daniela, una din finalistele anului trecut, a prezentat astfel proiectul echipei sale și a mai adăugat că i-a fost mult mai ușor să-și susțină punctele de vedere de acasă. Daniela îi îndeamnă pe viitorii participanți să aleagă o idee în măsura posibilităților sale și să opteze pentru prezentări inovative și non-conformiste, întrucât de simplul Power Point juriul a cam obosit. Este de menționat că proiectul tinerei echipe, bazat pe reciclarea anumitor bunuri, este susținut parțial de către primăria localității Mereni.
Ana Mîrza, specialist în PR, a explicat că proiectul este promovat pe toate site-urile de socializare și portalurile informative posibile. „De fapt, primele 50 de echipe care vor fi înregistrate, vor avea o prioritate mai mare. Sperăm să avem idei inovative, care ar ajuta la dezvoltarea unei societăți democratice cu o generație ce simte spiritul antreprenorial.” Ana a mai adăugat că Moldova duce lipsă de asemenea proiecte și, astfel, încurajează tinerii să participe, întrucât în urma proiectului echipa câștigătoare poate obține o bază financiară reală, discută cu oamenii care au experiență prețioasă în domeniu și, bineînțeles, au mai multe plusuri la CV.
Pentru mai multă informație, puteți transmite întrebările voastre la adresa electronică [email protected], sau consultați pagina de Facebook a competiției sau pagina web Diamond Challenge Moldova.